Etnograf Mirosław Pecuch: – Tak wiele tradycji przy wigilijnym stole, jak kultur w regionie. Jest jednak wspólny mianownik (WIDEO)

Kultury się przenikają, co ma swoje odzwierciedlenie w kuchni - mówi etnograf Mirosław Pecuch z Muzeum Lubuskiego im. Jana Dekerta w Gorzowie Wlkp.
Lubuskie jest prawdziwym tyglem kulturowym. Mieszkańcy regionu, a właściwie nasi przodkowie, którzy zamieszkali te ziemie po wojnie, przyjechali z wielu stron. Jak wiele tych stron, tak wiele świątecznych obyczajów i potraw na wigilijnym stole.


Kultury się przenikają, co ma swoje odzwierciedlenie w kuchni. 12 potraw, postne jedzenie, dlaczego ryba, dlaczego mak, kiedy pojawiła się choinka? O tym w rozmowie z naszym gościem, etnografem Mirosławem Pecuchem z Muzeum Lubuskiego im. Jana Dekerta w Gorzowie Wlkp.

-Wielkopolska, Kresy Wschodnie, Wileńszczyzna, romowie, grekokatolicy, prawosławni, katolicy. Jesteśmy różnorodnym miastem, różnorodnym regionem. Jest wiele różnic między tymi kulturami, jeśli chodzi o potrawy i zwyczaje podczas wigilii, jedno jednak zawsze je łączy. To rodzinna atmosfera, pamięć o tych, którzy odeszli, dbanie o najstarszych członków rodziny – mówi etnograf Mirosław Pecuch.

W rozmowie wiele o tym skąd wzięły się obyczaje świąteczne, co jest przekazywane z dziada pradziada, a co przyszło z innych kultur i zakorzeniło się u nas:

Zapraszamy do obejrzenia i wysłuchania rozmowy:

Udostępnij:

Więcej artykułów

Konferencja prasowa w Urzędzie Miasta Gorzowa Wlkp.

Gorzów stawia na kulturę

Rok 2025 został w Gorzowie Wielkopolskim ogłoszony Rokiem Kultury. Za symbolicznymi hasłami idą realne działania – podczas dzisiejszej konferencji prasowej prezydent miasta Jacek Wójcicki ogłosił,

Zdjęcie papieża Franciszka, fot. wikipedia.

Co dalej po śmierci papieża Franciszka?

21 kwietnia 2025 roku zakończył się pontyfikat papieża Franciszka – duchownego, który przez ponad dekadę kształtował oblicze Kościoła katolickiego. Miał 88 lat. Jego odejście rozpoczyna

Wyślij wiadomość

Wyślij wiadomość

Przejdź do treści