Czy lubuski trunek bardziej smakuje na winnicy, czy w winiarskiej piwnicy? Goście Lubuskiego Festiwalu Otwartych Winnic i Piwnic będą mogli rozstrzygnąć ten dylemat osobiście. Podczas tej imprezy coś dla siebie znajdą również zagorzali abstynenci.
To kolejna już edycja niezwykłego festiwalu, który obok zielonogórskiego Winobrania stał się lubuską marką, nie tylko zresztą turystyczną i winiarską. Goście poznają smaki lubuskich jadła i napitku, ale także przekonają się kolejny już raz, jak bogate ten region ma winiarskie tradycje.
Uprawa… winiarstwa
– Unikalne winne piwnice to część historii naszego regionu i na całym świecie stanowią magnes, przyciągający turystów – zaprasza gości lubuska marszałek Elżbieta Anna Polak. – Przy okazji zapraszamy do Lubuskiego wszystkich gości, aby poznali uroki regionu i przekonali się, jak bawi się najbardziej tolerancyjne z polskich województw. Jestem dumna, że pielęgnowanie winiarskiej tradycji przynosi tak wspaniałe owoce, nie tylko promocyjne, ale również te najbardziej wymierne, gospodarcze.
Samorząd województwa wraz z fundacjami Gloria Monte Verde i Tłocznia zapraszają do 30 winnic i 18 historycznych piwnic. W tym roku zwiedzanie i degustacje będą podzielone na dwie tury. Piwnice winiarskie w Zielonej Górze będą otwarte od 29 kwietnia do 3 maja, a winnice na terenie całego województwa od 4 do 7 maja.
Jednak klucz tej podróży pozostaje ten sam. Warto zatem wykupić karnety przeznaczone dla osób, które chcą skorzystać z degustacji w piwnicach winiarskich. W każdym pakiecie oprócz biletu wstępu znajduje się kieliszek z grawerunkiem, zawieszka z materiału na szyję, mapa z zaznaczonymi piwnicami winiarskimi, winnicami, a także z opisem historii piwnic oraz naklejki, które podczas festiwalu będzie można zamienić na wino. Taki karnet będzie ważny przez pięć dni, czyli do końca festiwalu. Można go wykorzystać w jednej lub wielu piwnicach. A do wyboru będzie ich aż 18.
– Można powiedzieć, że ta impreza już wrosła w region, widzimy, jak zapełniają się hotele, restauracje, jak przybywa gości z całej Polski i nie tylko – podkreśla winiarz Krzysztof Fedorowicz. – Oczywiście mamy sporo problemów, jak chociażby to, że większość piwnic nie jest wyremontowana. Co ważne, jest to impreza nie tylko promocyjna, wizerunkowa, ale i komercyjna. Festiwal różni się od Winobrania, chociażby tym, że przybywają ludzie, którzy na winie się znają. Jakie wina cieszą się u nas największym wzięciem? Przede wszystkim białe, musujące, pomarańczowe, ale również czerwone z rocznika 2022.

Schodzą do podziemia
Główną atrakcją wydarzenia są właśnie piwnice. A mamy czym się pochwalić. To wydaje się niewiarygodne, ale w Zielonej Górze takie winiarskie lochy i loszki były przy niemal każdej z ponad dwóch tysięcy winnic. To w nich przedwojenni winiarze trzymali beczki z trunkiem. Były posadowione przy winnicach, dużych winiarniach, ale też w podziemiach kamienic. Przetrwały, czasem podzielone na piwnice lokatorów, czasem zamurowane lub przebudowane.
– W tym roku otworzymy 18 piwnic – mówi Bartłomiej Gruszka z Fundacji Tłocznia. – W tym po raz pierwszy tę w Zajeździe Pocztowym, znaną chociażby z opowiadania, które napisał von Holtei. Po raz pierwszy będzie można również odwiedzić piwnicę Srebrna Góra. Warto również zwrócić uwagę na wyremontowaną piwnicę prywatną przy Sikorskiego 6, to będzie jej premiera w nowej wersji.
Jednak festiwal nie jest adresowany jedynie do trunkowych gości, bowiem długi majowy weekend to też okazja do zabawy i rodzinnych spotkań. O smakach województwa lubuskiego opowie Robert Makłowicz – dziennikarz, krytyk kulinarny i podróżnik. Znany z programów telewizyjnych „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza” czy „Makłowicz w podróży”, autor książek o tematyce kulinarnej. Poprowadzi pokaz kulinarny i degustację komentowaną win lubuskich.
– Sądząc po ubiegłorocznym zainteresowaniu pokazem Pascala Brodnickiego, będzie to przebój – mówi Janusz Rewers. – Jednak atrakcji jest znacznie więcej, praktycznie codziennie mamy na scenie znanych i lubianych. Czekam na koncert Orkiestry Na Dużym Rowerze, gdyż nigdy nie słuchałem ich na żywo. Do tego klasyk Stanisław Soyka. Ale to tylko niektóre punkty programu.
Niezwykłe jest już miejsce, gdzie stanie scena główna. To dziedziniec dawnej wytwórni koniaków Raetscha przy ul. Chrobrego 1.

Program festiwalu
Festiwal Otwartych Piwnic i Winnic
Zielona Góra (29 kwietnia – 3 maja 2023 roku, 12.00 -22.00): piwnica Johanna Jeremiasa Seydela – ul. Wodna 32 – (winnica Miłosz), Zajazd Pocztowy – ul. Jedności 78 – (Aris), piwnica Alexandra Krumnowa – plac Matejki 21 – (Bergkolonie, Dzika Winnica, Pod Basztą, Vineas Montis), piwnica Gustava Seelera – plac Matejki 2 – (Międzypole), piwnica Carla Engmanna – ul. Wrocławska 7 – (Julia, Pod Wieżą, Senator), piwnica Ernsta Mühle – park Sowińskiego – (Ingrid, Trojan), Dom Stanów Ziemskich – ul. Sikorskiego 6 – (Hiki, Marcinowice), Srebrna Góra – plac Słowiański 10 – (Folwark Pszczew, Od Nowa, Saint Vincent), Plac Słowiański 26 – (Winnogóra), Lisowskiego 14 –(Saganum), Jedności 3 – (Cantina, Pod Winną Górą), Jedności 10 – (Adam Płoński), Grottgera 1 – (Mozów, Wzgórza Cisowskie), Grottgera 3 – (Łukasz, Marcus), Jazz Kino – ul. Sobieskiego 14 – (Vae Soli), Winiarnia Bachus – Stary Rynek 1 – (Winne Tarasy), Piwnica Ernsta Theodora Franke – ul. Kupiecka 22 – (Bachusowe Pole, Na Leśnej Polanie), Sala Szeptów – ul. Sowińskiego 3 – (Kinga, Żelazny)
Imprezy towarzyszące
Sobota 29 kwietnia
SCENA GŁÓWNA: Zielona Góra, ul. Chrobrego 1 (dawna wytwórnia koniaków Raetscha):
11:00 uroczyste otwarcie Festiwalu
12:00 otwarcie piwnic winiarskich
12:00 spacer winiarski szlakiem zabytków winiarskich Zielonej Góry (start dawna wytwórnia koniaków Raetscha przy ul. Chrobrego 1-3,5 w Zielonej Górze)
Gość Specjalny Festiwalu, Robert Makłowicz:
14.30 przejście szlakiem historycznych piwnic winiarskich
17.00 pokaz kulinarny z wykorzystaniem lubuskiego wina (wstęp wolny)
20.00 degustacja komentowana win nagrodzonych w konkursie „Wino warte zachodu 2023”
Niedziela 30 kwietnia
12.00 spacer winiarski szlakiem zabytków winiarskich Zielonej Góry (start przy piwnicy Ernsta Mühle – park Sowińskiego)
13.00 i 15.00 przejazdy Orkiestry Na Dużym Rowerze szlakiem piwnic winiarskich, po zielonogórskim deptaku
19.30 – koncert Orkiestry Na Dużym Rowerze (wstęp wolny)
Poniedziałek – 1 maja
SCENA GŁÓWNA – Zielona Góra, ul. Chrobrego 1: 19:30 – Stanisław Soyka Kwartet.
Wtorek – 2 maja
SCENA GŁÓWNA: 19.30 – Olga Bończyk z zespołem.
Środa – 3 maja
14.00 Obchody Święta Konstytucji 3-go Maja (miejsce – pomnik Bachusa)
Występ zespołu Mażoretek Finezja, rozdawanie biało-czerwonych kotylionów oraz egzemplarzy konstytucji RP
Scena główna: 19.30 – Paulina Gołębiowska z zespołem
Otwarte lubuskie winnice (4 – 7 maja)
Na gości czekają winnice: Międzypole: 5 i 6 maja., tel. 509 345 355, Kinga: 4-7 maja 2023 r., tel. 609 528 581, Adam Płoński: 5-7 maja, tel. 695 601 499, Saint Vincent: 4-5 maja, tel. 695 166 343, Wzgórza Cisowe: 4-7 maja., tel. 662 626 747, konieczna jest telefoniczna rezerwacja pod numerem 603 382 854, Mozów: 4-7 maja, tel. 660 493 034, Żelazny: 4-7 maja., tel. 691 941 323 , Pod wieżą: 4-7 maja., tel. 500 010 921 Winnogóra winnica w ogrodzie: 4-7 maja, tel. 601 774 180, Vae Soli: 4-7 maja, tel. 607 404 725 Marcinowice: 6-7 maja, tel. 508 860 669 Pod lubuskim słońcem: tel. 664 455 010, Stara Winna Góra: 4-7 maja, tel. 694 266 679, Winnica Marcus: 5 i 6 maja., tel. 604 246 388, Folwark Pszczew: 4-7 maja., tel. 881 337 311 lub 507 207 032
Wstęp wolny do piwnic oraz na koncerty. Karnety degustacyjne do nabycia na abilet.pl