Winiarka Kinga Kowalewska-Koziarska mówi o tym, że ten weekend będzie magiczny. Nie, nie tylko za sprawą lubuskich win, które zdobywają kolejne krajowe i międzynarodowe laury. Przede wszystkim dzięki wspaniałym winiarskim tradycjom, które odnajdziemy nie tylko w lubuskich winnicach, winiarskich piwnicach i na dnie kieliszka.
III Festiwal Otwartych Winnic i Piwnic czas zacząć – te słowa padną w sobotę, o godz. 12.00, na scenie głównej, zlokalizowanej przy ulicy Chrobrego 1. To nowa lokalizacja, ale jak najbardziej związana z tematem, bowiem przed 1945 rokiem mieściła się tutaj wytwórnia koniaków Raetscha. W wigilię festiwalu, podczas konferencji prasowej, nawiązań do tradycji było znacznie więcej.
– Dziś nikt już nie ma wątpliwości, że Lubuskie jest jednym z regionów winiarskich nie tylko w Polsce, ale i w Europie. – powiedziała zapraszając gości lubuska marszałek Elżbieta Anna Polak. – Mówienie o tradycji, o nawiązaniach do XIII wieku, to nie jest blichtr i chwyt marketingowy. Od dwudziestu lat z powodzeniem staramy się tę tradycję odrodzić i to z powodzeniem. Pierwszą piwnicę winiarską i to tylko na jedno wydarzenie, otworzyliśmy, po raz pierwszy od II wojny światowej, w 2003 lub 2004 roku. Zrobiła na wszystkich niesamowite wrażenie, ale musiało minąć wiele czasu zanim winiarze uwierzyli, że z tej pasji może być chleb. 15 lat temu marzyliśmy o pierwszej winnicy samorządowej. Dziś ma ona już 10 lat. Nieco tylko młodsze jest Lubuskie Centrum Winiarstwa.

Schodzą do piwnicy
Dziś w Lubuskiem działa oficjalnie 55 winnic, winna latorośl rośnie na 136 ha. Jednak o ile weekend rzeczywiście będzie się koncentrował na winiarstwie, o tyle marszałek Polak zaprosiła Lubuszan i gości na wiele innych imprez, od koncertów i rajdu rowerowego po uroczyste obchody święta 3 maja, które również powinny przebiegać w radosnej atmosferze, bo Święto Konstytucji to święto demokracji.
– To niezwykły festiwal i zawdzięczamy go samorządowi, ale przede wszystkim winiarzom i ich pasji – mówi Janusz Rewers, dyrektor marszałkowskiego departamentu promocji i strategii marki. – Zwłaszcza istotne są właśnie piwnice, każda jest wyjątkowa. Wstęp do nich jest bezpłatny i często to jedyna okazja, aby podziwiać ich niezwykłość.
Dyrektorowi wtórował Krzysztof Fedorowicz z winnicy Miłosz, który podkreślał, że właśnie piwnice winiarskie są namacalnym dowodem tego, że w naszym regionie winiarstwo datuje się od połowy XII wieku. Wędrówka szlakiem piwnic to podróż w czasie, gdyż obiekty powstawały w różnych epokach, według rozmaitych stylów architektonicznych.
– W tym festiwalu uczestniczę od samego początku – dodaje Kinga Kowalewska-Koziarska z podnowosolskiej winnicy Kinga. – I zapewniam, że w mieście będzie się działa… magia. Także dla mnie, stojącej po drugiej stronie lady, rozmawiającej z gośćmi. To nie tylko spotkanie z enoturystami, historii z teraźniejszością, ale także nas wszystkich, winiarzy z różnych części regionu. A Zielona Góra staje się miejscem magicznym, gdzie uliczkami wędrują z mapami w dłoni i kieliszkami goście, którzy odkrywają inny świat.

Schodzą do piwnicy
Kinga Kowalewska-Koziarska zapraszała też na winnice, które będą otwarte od 4 do 7 maja 2023 r. Każda z nich wyznaczyła konkretne godziny, w których będzie dostępna dla miłośników enoturystyki. Wśród winnic, które zaprezentują się gościom festiwalu po raz pierwszy znajdą się te z północy regionu. Debiutantem będzie także piwnica Srebrna Góra przy Placu Słowiańskim. W tym przypadku to nie tylko winnica, ale cały kompleks tradycyjnych obiektów.
Jednak festiwal nie jest adresowany jedynie do trunkowych gości, bowiem długi majowy weekend to też okazja do zabawy i rodzinnych spotkań. O smakach województwa lubuskiego opowie Robert Makłowicz – dziennikarz, krytyk kulinarny i podróżnik. Znany z programów telewizyjnych „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza” czy „Makłowicz w podróży”, autor książek o tematyce kulinarnej. Poprowadzi pokaz kulinarny i degustację komentowaną win lubuskich.
Jednak atrakcji w festiwalowym menu jest znacznie więcej, praktycznie codziennie mamy na scenie znanych i lubianych. Chociażby koncert Orkiestry Na Dużym Rowerze, do tego klasyk Stanisław Soyka.
Ale to tylko niektóre punkty programu…

Imprezy towarzyszące
Sobota 29 kwietnia
SCENA GŁÓWNA: Zielona Góra, ul. Chrobrego 1 (dawna wytwórnia koniaków Raetscha):
11:00 uroczyste otwarcie Festiwalu
12:00 otwarcie piwnic winiarskich
12:00 spacer winiarski szlakiem zabytków winiarskich Zielonej Góry (start dawna wytwórnia koniaków Raetscha przy ul. Chrobrego 1-3,5 w Zielonej Górze)
Gość Specjalny Festiwalu, Robert Makłowicz:
14.30 przejście szlakiem historycznych piwnic winiarskich
17.00 pokaz kulinarny z wykorzystaniem lubuskiego wina (wstęp wolny)
20.00 degustacja komentowana win nagrodzonych w konkursie „Wino warte zachodu 2023”
Niedziela 30 kwietnia
12.00 spacer winiarski szlakiem zabytków winiarskich Zielonej Góry (start przy piwnicy Ernsta Mühle – park Sowińskiego)
13.00 i 15.00 przejazdy Orkiestry Na Dużym Rowerze szlakiem piwnic winiarskich, po zielonogórskim deptaku
19.30 – koncert Orkiestry Na Dużym Rowerze (wstęp wolny)
Poniedziałek – 1 maja
SCENA GŁÓWNA – Zielona Góra, ul. Chrobrego 1: 19:30 – Stanisław Soyka Kwartet.
Wtorek – 2 maja
SCENA GŁÓWNA: 19.30 – Olga Bończyk z zespołem.
Środa – 3 maja
14.00 Obchody Święta Konstytucji 3-go Maja (miejsce – pomnik Bachusa)
Występ zespołu Mażoretek Finezja, rozdawanie biało-czerwonych kotylionów oraz egzemplarzy konstytucji RP
Scena główna: 19.30 – Paulina Gołębiowska z zespołem
Otwarte lubuskie winnice (4 – 7 maja)
Na gości czekają winnice: Międzypole: 5 i 6 maja., tel. 509 345 355, Kinga: 4-7 maja 2023 r., tel. 609 528 581, Adam Płoński: 5-7 maja, tel. 695 601 499, Saint Vincent: 4-5 maja, tel. 695 166 343, Wzgórza Cisowe: 4-7 maja., tel. 662 626 747, konieczna jest telefoniczna rezerwacja pod numerem 603 382 854, Mozów: 4-7 maja, tel. 660 493 034, Żelazny: 4-7 maja., tel. 691 941 323 , Pod wieżą: 4-7 maja., tel. 500 010 921 Winnogóra winnica w ogrodzie: 4-7 maja, tel. 601 774 180, Vae Soli: 4-7 maja, tel. 607 404 725 Marcinowice: 6-7 maja, tel. 508 860 669 Pod lubuskim słońcem: tel. 664 455 010, Stara Winna Góra: 4-7 maja, tel. 694 266 679, Winnica Marcus: 5 i 6 maja., tel. 604 246 388, Folwark Pszczew: 4-7 maja., tel. 881 337 311 lub 507 207 032
HISTORYCZNE PIWNICE WINIARSKIE W ZIELONEJ GÓRZE (29 kwietnia – 3 maja, 12:00 – 22:00)
1. Piwnica Johanna Jeremiasa Seydela – ul. Wodna 32 – Miłosz
2. Zajazd Pocztowy – ul. Jedności 78 – Aris
3. Piwnica Alexandra Krumnowa – plac Matejki 21 – Bergkolonie, Dzika Winnica, Pod Basztą, Vineas Montis
4. Piwnica Gustava Seelera – plac Matejki 2 -Międzypole
5. Piwnica Carla Engmanna – ul. Wrocławska 7 – Julia, Pod Wieżą, Senator
6. Piwnica Ernsta Mühle – park Sowińskiego – Ingrid, Trojan
7. Dom Stanów Ziemskich – ul. Sikorskiego 6 – Hiki, Marcinowice
8. Srebrna Góra – plac Słowiański 10 – Folwark Pszczew, Od Nowa, Saint Vincent
9. Plac Słowiański 26 – Winnogóra
10. Lisowskiego 14 – Saganum
11. Jedności 3 – Cantina, Pod Winną Górą
12. Jedności 10 – Adam Płoński
13. Grottgera 1 – Mozów, Wzgórza Cisowskie
14. Grottgera 3 – Łukasz, Marcus
15. Jazz Kino – ul. Sobieskiego 14 – Vae Soli
16. Winiarnia Bachus – Stary Rynek 1 – Winne Tarasy
17. Piwnica Ernsta Theodora Franke – ul. Kupiecka 22 – Bachusowe Pole, Na Leśnej Polanie
18. Sala Szeptów – ul. Sowińskiego 3 – Kinga, Żelazny