Co roku w listopadzie hucznie obchodzi się święto młodego wina. Wszystko zaczęło się kilka wieków temu we Francji i trwa do dziś. Według ostrożnych szacunków sprzedaż beaujolais nouveau tylko we Francji przekracza 60 mln butelek. 11 listopada zapraszamy na nasze, święto młodego wina.
Beaujolais nouveau? Krótko mówiąc to świeże wino z bieżącego rocznika. Jego smak jest kwaskowo-owocowy, cierpki, nierzadko z wyczuwalnym bukietem czerwonej porzeczki lub truskawek. W zależności od producenta, osiąga najczęściej purpurowo-fioletową barwę i najlepiej smakuje schłodzone do temperatury 12-16 stopni. Trunek ten z reguły nadaje się do spożycia od 6 tygodni do roku.
Od kilku lat, jak na winiarski region przystało, także i my mamy swoje Lubuskie Święto Młodego Wina. W tym roku świętujemy podwójnie bowiem w Lubuskim Centrum Winiarstwa w Zaborze pod Zieloną Górą spotykamy się 11 listopada.

Program imprezy:
14.00 – Uroczyste otwarcie oraz wręczenie certyfikatów i nagród za najlepsze „Lubuskie Młode Wino 2023.”
14.00 -18.00 – Jarmark winiarski i produktów regionalnych.
14.00 -18.00 Prezentacja lubuskich winnic i lubuskiego młodego wina
14.00 -18.00 degustacja potraw z szarpaną gęsiną
14.30 – koncert muzyczny zespołu „Na drugą stronę”
16.00 – pokaz kulinarny potraw z gęsiny prowadzony przez Jakuba Kuronia



