Dobre jedzenie pamięta skąd pochodzi

Spacery do lokalnych producentów
Pierwsze wydarzenie w ramach cyklu spacerów przyciągnęło spore grono Lubuszan, którzy udali się do producentów w miejscowości Łaz. Fot. LCPR
W sobotę, 13 lipca, czeka nas kolejny spacer do lubuskich producentów regionalnych. Tym razem będą to okolice Zaboru. Jednodniowe wypady organizuje Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego w myśl idei kampanii promocyjnej ,,Znajdź Lubuskich Producentów”. Spacery dają możliwość zarówno odwiedzenia miejsc, gdzie wytwarza się regionalne produkty, jak i degustacji wyrobów.  

Każdy ekspert od dietetyki przyzna, że dobra żywność to m. in. taka, która jest jak najmniej przetworzona i nie zawiera konserwantów. Produkowana blisko naszego zamieszkania pozwala też ograniczać transport, co dodatkowo ma dobry wpływ na środowisko. Idąc dalej tropem wartości dodanej: kupując polskie produkty, wspieramy polską gospodarkę. – Coraz więcej jest wśród nas świadomych konsumentów. To cieszy. Chętnie też sięgamy po produkty naszych lokalnych producentów. Dzięki proponowanym przez nas spacerom, mamy możliwość poznania szerokiej skali produktów regionalnych, jakie są wytwarzane w naszym okolicznym sąsiedztwie – zachęca do udziału w wypadach członek Zarządu Jacek Urbański.

Każdy spacer jest  inny

Najbliższy spacer do producentów regionalnych odbędzie się już 13 lipca br. Uczestnicy, będą mieli możliwość poznania smaków regionalnych producentów działających na terenie Zaboru.

Sam Zabór uznawany jest za tygiel producentów regionalnych (wielu z nich znajdzie je między innymi przeglądając publikację Nawigator Lubuski). – Podczas spaceru odwiedzimy wytwórców dwóch sztampowych produktów województwa lubuskiego, czyli miodu i wina. Wybierzemy się do Pszczelarni Słodnik, wytwarzającej miody wielogatunkowe i produkty pszczele, a także Winnicy Międzypole, w której powstają wina czerwone i białe – zdradza szczegóły spaceru Justyna Gray z Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego.

To opowieści o lubuskich producentach

Pierwsze spacery odbyły się 15 czerwca br. Uczestnicy odwiedzili producentów, działających w miejscowości Łaz. Zajrzeli m. in. do Gospodarstwa Rolno-Szkółkarskiego Bio Las oraz do Winnicy Ingrid. W pierwszym miejscu: zapoznali się produkcją naturalnych octów ziołowych i owocowych, dowiedzieli się w jakich potrawach octy dobrze się sprawdzają. W Winnicy Ingrid poznawali metody wytwarzania wina.

Jak mówią organizatorzy spacerów, w myśl idei docenienia produktów ,,od sąsiada”, podczas spotkań pokazywana jest szeroka gama wyrobów lokalnych wytwórców, ale też przypomina się, że w najbliższej okolicy producentów jest na tyle dużo, że wystarczy udać się na krótki spacer, by odkryć nie jeden, a kilka różnorodnych smaków regionalnych.

Jak wziąć udział w spacerach?

Kluczem staje się tutaj śledzenie Facebooka Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego i strony www.lcpr.pl. To właśnie tam, na początku tygodnia, w którym odbędzie spacer zostanie ogłoszony nabór na uczestników.

Należy się spieszyć, bo ilość miejsc jest ograniczona. W spacerach mogą wziąć udział tylko osoby pełnoletnie. Udział w nich jest całkowicie bezpłatny.

Kolejna okazja do odwiedzenia lubuskich producentów w sierpniu.

* Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego proponuje też inne formy poznawania lubuskich smaków. Na stronie www.lcpr.pl pojawiła się nowa zakładka – Lubuskie trendy na regionalne weekendy. Można tam znaleźć ponad 15 propozycji spędzenia czasu wolnego u lubuskich producentów. Znajdzie się coś dla każdego: dla osób lubiących ciszę i dla rodzin z dziećmi, dla pasjonatów dobrego jedzenia i szukających ciekawych atrakcji. Warto zajrzeć. Polecamy!

Udostępnij:

Więcej artykułów

Wyślij wiadomość

Wyślij wiadomość

Skip to content