„U progu jesieni” to impreza od wielu lat organizowana w Muzeum Etnograficznym w Ochli. Każdego roku w skansenie pojawiają się tysiące osób. Korzystają z rzadkiej okazji, aby zobaczyć jak wygląda tradycyjne święto miodu i plonów. Tegoroczna zabawa rozpocznie się w niedzielę o godz. 11:00.
Czy wiesz jak pozyskuje się len? Chcesz przyjrzeć się pracom winogradników, czyli obecnych winiarzy? A może jesteś ciekaw jak kiedyś tłoczyło się olej, który stoi na każdej kuchennej szafce? Te i wiele innych ciekawostek poznacie podczas imprezy „U progu jesieni”. Organizatorzy zaprezentują m.in. tradycyjne prace gospodarcze przy kukurydzy.
To także świetna okazja, aby porozmawiać z rękodzielnikami. Odkryją przed Wami tajniki produkcji np. włókien, czyli dowiecie się jak w domowym zaciszu wykonać ubrania na co dzień dostępne jedyne w sklepach. W trakcie wydarzenia weźmiecie udział w warsztatach i pokazach (między innymi tworzenia kukurydzianych lalek i wirowania miodu), a także obejrzycie występy zespołów folklorystycznych.
Na imprezie nie zabraknie smakowitych potraw. Czeka na Was degustacja soku gronowego i wina, ziemniaków okraszonych olejem lnianym oraz tradycyjnych dań bukowińskich z kukurydzy. Wydarzenie wzbogaci kiermasz rzemiosła, rękodzieła i produktów regionalnych, warsztaty oraz konkursy dla dzieci.
„U progu jesieni” to wydarzenie związane z plonami jesieni, prezentujące w szczególności tradycje obróbki lnu i winogron, żniw kukurydzianych oraz pozyskiwania miodu i produktów pszczelich. Właśnie te trzy produkty staną się w tym dniu kanwą całego programu.
Organizatorzy przypominają, że obowiązuje zakaz wejścia ze zwierzętami. Impreza wystartuje o godz. 11:00 i potrwa o 16:00.