Batik, cebula i smocze jajo – pisankowy poradnik z Lubuskiego

pisanki
Źródło zdjęć: Dorota Krzywda ,,Biały Tulipan”
Mając już wszelkie potrawy zarówno na wielkanocny stół, jak i do wielkanocnej święconki warto również zadbać o ich wygląd. Pięknym kolorowym elementem będą m.in. różnorodnie zdobione pisanki. Tutaj warto jednak pobudzić swoją inwencję twórczą. Zdradzimy Wam, jak samodzielnie stworzyć prostymi technikami piękne wielkanocne jajka, które ucieszą Wasze oko, a także spodobają się Waszym gościom.

Poznajcie techniki zdobienia jajek wielkanocnych, dzięki Dorocie Krzywdzie z ,,Biały Tulipan”:

Pamiętajcie: zawsze w koszyczku powinno znaleźć się ugotowane jajko w białej skorupce i drugie zabarwione na brązowo w łupinkach od cebuli.

Batikowe zdobienie jajek…

…czyli rysowanie wzorków na jajku woskiem pszczelim, za pomocą pisaka (może to być prosty patyczek który z jednej strony ma wbitą szpilkę z małym łebkiem a z drugiej z grubym, dzięki czemu będzie można rysować różnej grubości wzorki). Potrzebujemy też wosk pszczeli, który rozgrzewamy w kominku ceramicznym (mała świeczka wystarczy do rozgrzania wosku) oraz słoiki z roztworami woda+ barwnik+ ocet.

Technika batikowa polega na rysowaniu wzorów na skorupce jajka roztopionym woskiem, a następnie barwieniu jaj (czyli chowaniu wzorków w danym kolorze) bo proces zdobienia i barwienia możemy  powtarzać kilkukrotnie jednak trzeba pamiętać żeby zacząć od barwienia w jak najjaśniejszym barwniku np: na białym jajku malujemy wzorki i barwimy w żółtym barwniku, następnie malujemy woskiem na żółtym jajku i barwimy w pomarańczowym, potem malujemy na pomarańczowym wzorki i barwimy w zielonym barwniku.

Po zakończonym procesie malowania woskiem i barwienia jajko ogrzewamy np suszarką  i wycieramy rozgrzany wosk w papierową serwetkę. W ten sposób otrzymamy pisankę z wieloma kolorowymi wzorkami. Wzory podpatrujemy ze stron muzeum.

Smocze jaja nowoczesna technika zdobienia

Nożyczkami tniemy na kwadraciki, trójkąty suche łupiny od cebuli: żółtej, białej i czerwonej. Następnie potrzebujemy rajstopy, na które wsypujemy kolorowe łupinki i wkładamy jajo białe, które szczelnie zawiązujemy tak aby łupinki cebulowe były rozmieszczone po całym jajku.

Gotujemy w czystej wodzie, a następnie chłodzimy i wkładany do wody z spożywczym barwnikiem w kolorze zielonym. Po zabarwieniu skorupki na zielono wyciągamy jajko rozwiązujemy rajstopy, odczepiamy łupinki cebuli. Aby jajko błyszczało nacieramy je tłuszczem np. olejem i polerujemy.

 Do barwienia możemy zastosować oczywiście naturalne barwniki np. czerwona kapusta. 

Autor: Justyna Gray. Źródło zdjęć: Dorota Krzywda ,,Biały Tulipan”

Udostępnij:

Więcej artykułów

Wyślij wiadomość

Wyślij wiadomość

Przejdź do treści