Czas Wielkanocy zbliża się wielkimi krokami. To nie tylko moment odrodzenia i nadziei. To święto obchodzone na pamiątkę Zmartwychwstania Jezusa Chrystusa, będące symbolem zwycięstwa życia nad śmiercią, a także wyjątkowy czas, który warto spędzić rodzinnie. Celebracja tego świątecznego czasu nie mogła by się obejść bez licznych rozmów, tradycyjnych potraw, czy barwnych, zdobionych pisanek. Warto, aby na stole wielkanocnym znajdowały się również lubuskie produkty regionalne, ponieważ są one gwarancją wysokiej jakości i dzięki nim przygotowane przez Was potrawy wielkanocne zostaną zapamiętane na długo.
Poznajcie propozycje produktów od lubuskich producentów, które z pewnością wzbogacą Wasz wielkanocny stół czy święconkę:.
Jajka
Produkt, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole, a także w święconce. Symbol nowego życia, a także odrodzenia. Warto zwrócić uwagę na jakość i miejsce pochodzenia wybieranych przez nas jaj, najlepiej sprawdzą się te z wolnego wybiegu od kur hodowanych w naturalnych warunkach. Takie jajka znajdziecie m.in. u Pana Tomasza Jakiela z Lubuskiego Angusowa, które znajduje się w Droszkowie.
Babka wielkanocna
To sztampowy wyrób cukierniczy kojarzony z Wielkanocą. Pachnąca i puszysta, choć dostępna bez większego problemu w dyskontach warto jednak zdecydować się na tę domową, bądź z lokalnych cukierni. W końcu taka babka to nie tylko pyszny deser, ale również symbol gościnności, dlatego warto by była ona jak najlepszej jakości. Jeżeli nie lubicie piec, polecamy babki m.in. od Cukierni Mąka i Cukier by Motyka, działającej m.in. w Żarach, ale ich produkty znajdziecie również na Twoim Zielonym Targu.
Mazurek
Kolejny wypiek typowo wielkanocny. Bogato zdobiony o kruchym spodzie, bogatej ilości kajmaku, konfitury i czekolady, ozdobiony bakaliami i lukrem. Ma wielu zwolenników, jednak nie każdy potrafi go zrobić. Niektóre mazurki to prawdziwe dzieła sztuki, będące słodką dekoracją każdego wielkanocnego stołu. Mazurków szukajcie m.in. w Piekarni – Cukierni Anters z Jabłonowa, którą również znajdziecie na Twoim Zielonym Targu.
Chleb
Nie mogłoby jego zabraknąć na wielkanocnym stole i w koszyczku ze święconką. To symbol życia i wspólnoty. Ten z lokalnych piekarni często jest gwarancją chrupiącej skórki i miękkiego wnętrza, dzięki zastosowaniu składników wysokiej jakości i odpowiedniego czasu pieczenia i wyrastania. Obecnie na rynku mamy wiele rodzajów pieczywa, aby zadowolić oczekiwania Konsumentów. Jeżeli lubicie chleb żytni i orkiszowy spróbujcie bochenków wytwarzanych przez Zdrowy Bochen z Zielonej Góry, dostępnych na Twoim Zielonym Targu.
Biała kiełbasa
Jedno z najbardziej charakterystycznych wielkanocnych dań mięsnych. Kiełbasa od regionalnego producenta ma wyjątkowy smak, dzięki zastosowaniu lokalnej receptury, najwyższej jakości mięsa i przypraw podkreślających jej smak – czosnku, majeranku i pieprzu. Po tę od Salcum Fixum z Sulechowa już długo przed Wielkanocą trwają zapisy. Wystawcę również przed Wielkanocą znajdziecie na Twoim Zielonym Targu i w sklepach firmowych zlokalizowanych w Zielonej Górze.
Żurek
Typowa zupa kojarzona z okresem Wielkanocy, aromatyczna, lekko kwaśna z dodatkiem kiełbasy i jajka. Mimo że, powstaje z prostych składników wymaga czasu i serca, a także zakwasu dobrej jakości. Taki zakwas znajdziecie m.in. u Pani Renaty Karwan ze Smaków Przylasek (Przylaski).
Sałatka jarzynowa
Czyż nie ma bardziej świątecznej sałatki od tej? Kolorowa, sycąca, pełna smaku alternatywa na tzw. ,,czarną godzinę”. Składniki są proste, jednak ile osób tyle sałatek. Każda jest inna, ponieważ każdy z nas dodaje do niej coś innego i bazuje na innych proporcjach. Podstawą są jednak dobrej jakości jarzyny. Takie znajdziecie m.in. od Gospodarstwa Twój Targ, którego warzywniak znajdziecie w Zielonej Górze, a stanowisko podczas trwania Twojego Zielonego Targu.

Autor: Justyna Gray