Podróże ze smakiem. Odkryj lubuskie rarytasy (WIDEO)

Rarytas Lubuski w podróży. 26.05.2025
Lubuszanie nie gęsi i swoje smaki mają – można napisać parafrazując słynne powiedzenie. Dowód? Wystarczy rzucić okiem na kulinarne szlaki, które utworzono w ramach projektu „Rarytas Lubuski w podróży”. Jest ich kilkanaście, na każdym czekają na Was inne potrawy i trunki. O wszystkich opowiedziano w Zielonej Górze.

W całej idei chodzi o pokazanie, że nasze województwo jest bogate w różnorodne produkty regionalne. Chodzi nie tylko o przysmaki kulinarne, ale także rękodzieło oraz agroturystykę. Poszczególne szlaki tworzy zazwyczaj kilku producentów, których da się odwiedzić podczas weekendowego wypadu.

Jedna z tras leży w powiatach zielonogórskim i nowosolskim, nazywa się „Lubuski Stół”. Ścieżka rozpoczyna się w Pałacu Solniki otoczonym sadami. Kolejny punkt stanowi Winnica Kinga, a finał zaplanowano w Gościńcu u Deców. – Będą mogli państwo zjeść śniadanie w pięknym, zabytkowym pałacu, a następnie pospacerować po parku. Pojawia się również winnica, będąca kwintesencją Lubuskiego. Wisienką na torcie jest kolacja z dziczyzny z naszych lasów – wylicza Irena Lisowska-Szron z Sadu Solniki, który leży na szlaku „Lubuski Stół”.

Jako dwie górzykowskie winnice taki szlak tak naprawdę tworzymy od wielu lat. Współpracujemy z portem w Cigacicach oraz Rosmarino, gdzie tworzy się niesamowite sery. My naszych gości wsadzamy na stateczek, płyną do winnic, próbują pysznych serów i trunków. To wszystko się łączy wtóruje Barbara Buczek z Winnicy Pod Lipą, znajdującej się na szlaku „Podróż z kieliszkiem wina”.

Rarytas Lubuski w podróży – spotkanie w RCAK w Zielonej Górze Fot. Tomasz Browarczyk

,,Rarytas Lubuski w podróży” to projekt realizowany przy współpracy z regionalnymi producentami przez Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego. – Na ten moment mamy 18 szlaków, na których znalazło się 50 podmiotów. Producenci świetnie ze sobą współpracują. Jeśli zależy Państwu na czasie i braku pośpiechu sugerowałabym skupić się w danym dniu na jednym szlaku – wyjaśnia Marta Forszpaniak, dyrektor LCPR.

Spotkanie dotyczące „Rarytas Lubuskiego w podróży” zorganizowano w Regionalnym Centrum Animacji Kultury w Zielonej Górze. Opowieściom dotyczących poszczególnych szlaków przysłuchiwał się m.in. Zbigniew Kołodziej, członek zarządu województwa lubuskiego. Samorządowiec podkreśla, że nasz region ma potencjał, aby kulinarnie przyciągać nowych turystów

– Nie mamy, czego się wstydzić. Na różnego rodzaju konkursach nasze produkty są docenianie. Chciałbym, aby docenili je także mieszkańcy oraz turyści. Warto zasmakować naszego lubuskiego dziedzictwa – uważa Kołodziej.

Listę szlaków oraz ich opisy znajdziecie [TUTAJ].

Udostępnij:

Więcej artykułów

Z nowoczesnych aparatów USG cieszą się między innymi gorzowskie Amazonki od lat namawiającej lubuszanki do profilaktyki. Na zdjęciu z dr n. med. Piotrem Zorgą kierownikiem Klinicznego Zakładu Medycyny Nuklearnej.

Diagnostyka w gorzowskim szpitalu na nowym poziomie

Nowy Ambulatoryjny Zakład Diagnostyki Obrazowej, sfinansowany ze środków Krajowego Planu Odbudowy, został oficjalnie otwarty na terenie gorzowskiego szpitala. Inwestycja warta dziesiątki milionów złotych ma znacząco

Wyślij wiadomość

Wyślij wiadomość

Przejdź do treści