Produkty regionalne to ważny element dziedzictwa kulturowego i dowód na to, jak bogata jest nasza historia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” to przegląd tych wyjątkowych wyrobów. Docenia się w nim specjały, zanim te odejdą w zapomnienie, wyparte przez „masówkę” oraz anonimowych producentów. Oprócz nagród finansowych laureaci zdobywają zasłużone uznanie.
Przede wszystkim chodzi o identyfikację i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych, regionalnych produktach. Konkurs jest również promocją naszych wyrobów oraz ukłonem w stronę ich producentów.
— Produktów naszego województwa jest bardzo dużo, ale niestety często są nieodkryte. Takie konkursy powodują, że mają one szansę ujrzeć światło dzienne — mówi członek zarządu województwa lubuskiego, Zbigniew Kołodziej.
— Myślę, że nie doceniamy tego, co mamy, a mamy duży potencjał. Ten trzeba wykorzystywać i promować — dodaje.
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” przebiega dwuetapowo. Najpierw odbywają się finały regionalne, później krajowe. Etap regionalny podzielony jest na dwie kategorie: produkty i potrawy. Tutaj nagrody sponsoruje Departament Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich.
— W „produktach” mamy 11 podkategorii i w każdej z nich czekają: nagroda główna w wysokości 1200 zł oraz wyróżnienia po 600 zł. W kategorii „potrawy” pierwsza nagroda to 2500 zł, druga również 2500 zł, trzecia – 1500 zł. Przyznane zostaną także trzy wyróżnienia — informuje Izabela Kumor-Pilarczyk, dyrektorka departamentu programów rozwoju obszarów wiejskich.
W drugim etapie konkursu, gdzie wyboru dokona Krajowa Kapituła Konkursu spośród produktów z różnych regionów, zostaną wyłonione prawdziwe „PERŁY”.
Regionalny etap konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” będzie miał swój finał 21 czerwca br. w Szczańcu podczas Dni Ziemi Szczanieckiej 2025. Udział w imprezie jest bezpłatny.