Mistrzowie lubuskiego smaku, czyli dziedzictwo od kuchni

Jak smakuje Lubuskie. Najłatwiej przekonać się kosztując specjałów przygotowanych przez lokalnych producentów. A nasza kuchnia regionalna jest przebogata, gdyż spotykają się tutaj tradycje różnych części przedwojennej Polski i nie tylko. Czego warto spróbować? Między innymi na to pytanie miał odpowiedzieć konkurs „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów”.

Regionalny finał konkursu miał bogatą oprawę, gdyż organizatorzy wykorzystali Dni Ziemi Szczanieckiej. Okazuje się, że dziedzictwo kulturowe może być smaczne.

To finał regionalny, gdyż konkurs „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów” przebiega dwuetapowo. Najpierw odbywają się finały regionalne, później krajowe. Etap regionalny podzielony jest na dwie kategorie: produkty i potrawy. Tutaj nagrody sponsoruje Departament Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich.

– W „produktach” mamy 11 podkategorii i w każdej z nich czekają: nagroda główna w wysokości 1200 zł oraz wyróżnienia po 600 zł. W kategorii „potrawy” pierwsza nagroda to 2500 zł, druga również 2500 zł, trzecia – 1500 zł. Przyznane zostaną także trzy wyróżnienia — informuje Izabela Kumor-Pilarczyk, dyrektorka departamentu programów rozwoju obszarów wiejskich.

W drugim etapie konkursu, gdzie wyboru dokona Krajowa Kapituła Konkursu spośród produktów z różnych regionów, zostaną wyłonione prawdziwe „PERŁY”. Finał krajowy konkursu odbędzie się podczas targów “Smaki Regionów”, gdzie wręczone zostaną statuetki “Perły”. Jak podają organizatorzy, celem konkursu jest „identyfikacja regionalnych produktów i dań oraz ich promocja, przygotowanie producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym, zachęcenie rolników i właścicieli lokalnych firm do korzystania z dorobku polskiego dziedzictwa kulinarnego w celu wzbogacenia swojej oferty rynkowej”.

Na liście Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego znajdziemy 460, z kolei na ministerialnej liście produktów tradycyjnych mamy 86 przysmaków, m.in. gołąbki w kiszonej kapuście, ser kozi zamkowy, czy tradycyjny schab słubicki. Lubuskimi laureatami Pereł  byli min. Firma Salcum fixum, Sad Solniki oraz Biały Tulipan. A jak smakuje Lubuskie można przekonać się wędrując kulinarnymi szlakami wiodącymi przez region, od producenta, do producenta…

NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY

I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

  • I nagroda: Jarosław Szlachetko Przedsiębiorstwo Wielobranżowe. ,,Salcum-Fixum” za kiełbasę surową suszoną, kiełbasę myśliwską
  • I nagroda: Dominika Suplicka i Tomasz Suplicki MAX-MIĘS S.C. za polędwicę wołową sezonowaną na sucho

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

I nagroda: Grzegorz Koza P.P.H. ,,Fisch-Net” Rybacka Chata za flaki z lina

Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda: Nie przyznano

Podkategoria: miody

I nagroda: Gospodarstwo pszczelarskie Dutkowiak za miód wierzbowy z Ujścia Warty

Wyróżnienia:

  • Decowa Manufaktura sp. z o.o. za kark jelenia konfitowany w smalcu z dzika w stylu staropolskim Decowa Manufaktura
  • Jerzy Pilecki za Pasztet osogórski
  • Karolina Stępak, ,,Serowarnia na zielonej łące” za ser dojrzewający

II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda: Nie przyznano

Podkategoria: przetwory warzywne

I nagroda: Magdalena i Sylwester Świderscy, Gospodarstwo ,,Malinówka” za smalec z fasoli

Podkategoria: produkty zbożowe

  • I nagroda: Ryszard Kapica za chleb żytni pieczony w historycznym piecu
  • I nagroda: Żaneta Śliwińska, Polna Kromka za chleb żytni na zakwasie

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda: Anna Antczak, Akademia Rzemiosła Edukacji Kulinarnej s.c., ANTERS Piekarnia-Cukiernia za ciasto czekoladowe z jabłkami z Jabłonowa

Wyróżnienia: Gospodarstwo ekologiczne Anna Pietraszek za powidła z porzeczki czarnej bez dodatku cukru

III. W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

I nagroda: Elżbieta i Waldemar Stachowiak, Gospodarstwo ekologiczne „Ecospiżarnia” za dobrą herbatę babci Wiesi

Podkategoria: napoje alkoholowe

I nagroda: Zbigniew Trojan, Gama 2000 za Wino białe półwytrawne (szczep johannitera oraz solarisa)

Wyróżnienia:

  • Gospodarstwo rolne Marek Szron za kompot z czereśni
  • serowarnia Qzko za Deptuchę
  • Grzegorz Koza P.P.H., ,,Fisch-Net” za piwo rybackie z ,,duszą” – Koźlak dymiony

IV. Inne produkty regionalne:

I nagroda: Gospodarstwo rolne Wanda i Czesław Towpik za olej konopny tłoczony na zimno

Wyróżnienia: Joanna i Tomasz Kardynia – Gospodarstwo Rolno-Szkółkarskie ,,BIO-LAS” za ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu

NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA

I miejsce: Decowa Manufaktura sp. z o.o. za kawałki jabłka pieczone z chrzanem i miodem oraz sztukę mięsa z jelenia z pietruszkową okrasą i ziemniakami z żaru

II miejsce: KGW „SpecBabki” w Murzynowie za zupę rybną oraz gołąbki z kaszy gryczanej z grzybami w kapuście kiszonej

III miejsce: Max-Mięs S.C za tatar z sezonowanej polędwicy oraz wild smash

Nie przyznano wyróżnień.

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2025” następujące produkty:

  1. Kotlet z sarny – Decowa Manufaktura sp. zo.o.
  2. Smalczyk z ,,Rybackiej Wędzarni” – Grzegorz Koza P.P.H. ,,Fisch-Net”
  3. Twaróg dojrzały wytapiany – Qzko serowarnia
  4. Chleb żytnio-orkiszowy z orzechem włoskim i żurawiną – Arkadiusz Antczak ,,Anters” Piekarnia-Cukiernia
  5. Bzianka – syrop z kwiatów czarnego bzu – Magdalena i Sylwester Świderscy, Gospodarstwo ,,Malinówka”
  6. Kompot z rzewienia z truskawkami – Gospodarstwo rolne Marek Szron
  7. Ocet jabłkowy ,,Złote jabłuszko”– Joanna i Tomasz Kardynia, Gospodarstwo rolno-szkółkarskie ,,BIO-LAS”
  8. oraz potrawy: kawałki jabłka pieczone z chrzanem i miodem oraz sztukę mięsa z jelenia z pietruszkową okrasą i ziemniakami z żaru – Decowa Manufaktura sp. z o.o.

Konkurs towarzyszył obchodom Dni Ziemi Szczanieckiej.

Udostępnij:

Więcej artykułów

Wyślij wiadomość

Wyślij wiadomość

Przejdź do treści