Jak smakuje Lubuskie. Najłatwiej przekonać się kosztując specjałów przygotowanych przez lokalnych producentów. A nasza kuchnia regionalna jest przebogata, gdyż spotykają się tutaj tradycje różnych części przedwojennej Polski i nie tylko. Czego warto spróbować? Między innymi na to pytanie miał odpowiedzieć konkurs „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów”.
Regionalny finał konkursu miał bogatą oprawę, gdyż organizatorzy wykorzystali Dni Ziemi Szczanieckiej. Okazuje się, że dziedzictwo kulturowe może być smaczne.
To finał regionalny, gdyż konkurs „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów” przebiega dwuetapowo. Najpierw odbywają się finały regionalne, później krajowe. Etap regionalny podzielony jest na dwie kategorie: produkty i potrawy. Tutaj nagrody sponsoruje Departament Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich.
– W „produktach” mamy 11 podkategorii i w każdej z nich czekają: nagroda główna w wysokości 1200 zł oraz wyróżnienia po 600 zł. W kategorii „potrawy” pierwsza nagroda to 2500 zł, druga również 2500 zł, trzecia – 1500 zł. Przyznane zostaną także trzy wyróżnienia — informuje Izabela Kumor-Pilarczyk, dyrektorka departamentu programów rozwoju obszarów wiejskich.
W drugim etapie konkursu, gdzie wyboru dokona Krajowa Kapituła Konkursu spośród produktów z różnych regionów, zostaną wyłonione prawdziwe „PERŁY”. Finał krajowy konkursu odbędzie się podczas targów “Smaki Regionów”, gdzie wręczone zostaną statuetki “Perły”. Jak podają organizatorzy, celem konkursu jest „identyfikacja regionalnych produktów i dań oraz ich promocja, przygotowanie producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym, zachęcenie rolników i właścicieli lokalnych firm do korzystania z dorobku polskiego dziedzictwa kulinarnego w celu wzbogacenia swojej oferty rynkowej”.
Na liście Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego znajdziemy 460, z kolei na ministerialnej liście produktów tradycyjnych mamy 86 przysmaków, m.in. gołąbki w kiszonej kapuście, ser kozi zamkowy, czy tradycyjny schab słubicki. Lubuskimi laureatami Pereł byli min. Firma Salcum fixum, Sad Solniki oraz Biały Tulipan. A jak smakuje Lubuskie można przekonać się wędrując kulinarnymi szlakami wiodącymi przez region, od producenta, do producenta…
NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY
I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
- I nagroda: Jarosław Szlachetko Przedsiębiorstwo Wielobranżowe. ,,Salcum-Fixum” za kiełbasę surową suszoną, kiełbasę myśliwską
- I nagroda: Dominika Suplicka i Tomasz Suplicki MAX-MIĘS S.C. za polędwicę wołową sezonowaną na sucho
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: Grzegorz Koza P.P.H. ,,Fisch-Net” Rybacka Chata za flaki z lina
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: Nie przyznano
Podkategoria: miody
I nagroda: Gospodarstwo pszczelarskie Dutkowiak za miód wierzbowy z Ujścia Warty
Wyróżnienia:
- Decowa Manufaktura sp. z o.o. za kark jelenia konfitowany w smalcu z dzika w stylu staropolskim Decowa Manufaktura
- Jerzy Pilecki za Pasztet osogórski
- Karolina Stępak, ,,Serowarnia na zielonej łące” za ser dojrzewający
II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: Nie przyznano
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: Magdalena i Sylwester Świderscy, Gospodarstwo ,,Malinówka” za smalec z fasoli
Podkategoria: produkty zbożowe
- I nagroda: Ryszard Kapica za chleb żytni pieczony w historycznym piecu
- I nagroda: Żaneta Śliwińska, Polna Kromka za chleb żytni na zakwasie
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: Anna Antczak, Akademia Rzemiosła Edukacji Kulinarnej s.c., ANTERS Piekarnia-Cukiernia za ciasto czekoladowe z jabłkami z Jabłonowa
Wyróżnienia: Gospodarstwo ekologiczne Anna Pietraszek za powidła z porzeczki czarnej bez dodatku cukru
III. W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: Elżbieta i Waldemar Stachowiak, Gospodarstwo ekologiczne „Ecospiżarnia” za dobrą herbatę babci Wiesi
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: Zbigniew Trojan, Gama 2000 za Wino białe półwytrawne (szczep johannitera oraz solarisa)
Wyróżnienia:
- Gospodarstwo rolne Marek Szron za kompot z czereśni
- serowarnia Qzko za Deptuchę
- Grzegorz Koza P.P.H., ,,Fisch-Net” za piwo rybackie z ,,duszą” – Koźlak dymiony
IV. Inne produkty regionalne:
I nagroda: Gospodarstwo rolne Wanda i Czesław Towpik za olej konopny tłoczony na zimno
Wyróżnienia: Joanna i Tomasz Kardynia – Gospodarstwo Rolno-Szkółkarskie ,,BIO-LAS” za ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu
NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA
I miejsce: Decowa Manufaktura sp. z o.o. za kawałki jabłka pieczone z chrzanem i miodem oraz sztukę mięsa z jelenia z pietruszkową okrasą i ziemniakami z żaru
II miejsce: KGW „SpecBabki” w Murzynowie za zupę rybną oraz gołąbki z kaszy gryczanej z grzybami w kapuście kiszonej
III miejsce: Max-Mięs S.C za tatar z sezonowanej polędwicy oraz wild smash
Nie przyznano wyróżnień.
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2025” następujące produkty:
- Kotlet z sarny – Decowa Manufaktura sp. zo.o.
- Smalczyk z ,,Rybackiej Wędzarni” – Grzegorz Koza P.P.H. ,,Fisch-Net”
- Twaróg dojrzały wytapiany – Qzko serowarnia
- Chleb żytnio-orkiszowy z orzechem włoskim i żurawiną – Arkadiusz Antczak ,,Anters” Piekarnia-Cukiernia
- Bzianka – syrop z kwiatów czarnego bzu – Magdalena i Sylwester Świderscy, Gospodarstwo ,,Malinówka”
- Kompot z rzewienia z truskawkami – Gospodarstwo rolne Marek Szron
- Ocet jabłkowy ,,Złote jabłuszko”– Joanna i Tomasz Kardynia, Gospodarstwo rolno-szkółkarskie ,,BIO-LAS”
- oraz potrawy: kawałki jabłka pieczone z chrzanem i miodem oraz sztukę mięsa z jelenia z pietruszkową okrasą i ziemniakami z żaru – Decowa Manufaktura sp. z o.o.
Konkurs towarzyszył obchodom Dni Ziemi Szczanieckiej.