Bogdaniec w powiecie gorzowskim stał się kulinarnym centrum regionu. W niedzielę odbyła się tam ostatnia odsłona powiatowego etapu ogólnopolskiego konkursu „Bitwa Regionów”, w którym Koła Gospodyń Wiejskich prezentowały swoje popisowe dania, oparte na lokalnych produktach i autorskich recepturach. Wydarzenie odbyło się na terenie zabytkowej Zagrody Młyńskiej – filii Muzeum Lubuskiego w Gorzowie Wielkopolskim.
„Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Celem przedsięwzięcia jest promowanie bogactwa polskich smaków oraz kultywowanie dziedzictwa kulinarnego. Udział w konkursie mogą brać Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia pielęgnujące tradycje, wspierające lokalne wspólnoty i upowszechniające kulturę ludową.
Rywalizacja odbywa się w trzech etapach: powiatowym, wojewódzkim i ogólnopolskim. Zwycięzcy etapu powiatowego awansują do półfinału wojewódzkiego, a jego laureaci spotkają się we wrześniu podczas ogólnopolskiego finału na Stadionie Narodowym w Warszawie.
Bogdaniec – miejsce spotkań i smaków
– To pierwsze takie wydarzenie w naszej gminie, więc bez wątpienia zostaliśmy wyróżnieni – powiedział Tomasz Kwiatkowski, wójt gminy Bogdaniec. – To dla mnie osobiście także sentymentalna chwila, bo wcześniej pracowałem w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa. Tego typu inicjatywy to nie tylko promocja kuchni regionalnej, ale i integracja mieszkańców oraz pielęgnowanie tradycji.
Wójt podkreślił także walory przyrodnicze i turystyczne gminy: – Nie musimy jechać w góry. Wystarczy wyjść za Zagrodę Młyńską – mamy piękne wzgórza, lasy i niepowtarzalne lokalne smaki.
Muzeum jako przestrzeń kultury żywej
– Bardzo się cieszę, że tego typu wydarzenia odbywają się właśnie tutaj, na terenie muzeum – mówiła Ewa Pawlak, dyrektorka Muzeum Lubuskiego. – My dbamy nie tylko o dziedzictwo materialne, ale i niematerialne. Smaków nie da się przechować w gablocie. Tego trzeba doświadczyć, a takie konkursy pozwalają na to w najlepszy możliwy sposób.
Kuchnia z serca regionu
W wydarzeniu wzięły udział Koła Gospodyń Wiejskich z różnych zakątków północnej części województwa lubuskiego. Ich potrawy, przygotowywane z lokalnych składników, łączyły tradycję z kreatywnością.
KGW Kamień Mały–Olszynki przygotowało faszerowaną golonkę na boczku z kiszoną kapustą. – To nasz debiut, ale chcemy pokazać, że jesteśmy i działamy – mówiła Anna Zagajewska-Rozalik.
KGW ze Starego Polichna serwowało smażonego śledzia z kapustą i ziemniakami z chrzanem. – Rozwijamy się i postanowiłyśmy zaryzykować. Dla nas to nowe doświadczenie – przyznała Karolina Pawlak.
KGW „Przystań” z Ługów zaprezentowało danie z rybą i leśnymi akcentami, podkreślając charakterystyczne smaki powiatu strzelecko-drezdeneckiego – ryby, grzyby i dziczyznę.
KGW z Bolemina przygotowało pierś z gęsi z kaszą jęczmienną, glazurowanymi marchewkami i marynowanymi warzywami. – Chcemy pokazać, że potrafimy gotować i że Bolemin zasługuje na uwagę – powiedziała Aleksandra Gireń, sołtys wsi.
Kół biorących udział w tym etapie było znacznie więcej. Wszystkie prezentowały na stołach to, z czego ich teren słynie.
Zwycięzcy pojadą dalej
– Bitwa Regionów to ogólnopolska akcja, ale to także niezwykła integracja – mówił Marek Halasz, dyrektor gorzowskiego oddziału KOWR i radny województwa lubuskiego. – Dziś wybieramy drużynę, która będzie reprezentować nasz powiat na finale wojewódzkim w Różankach, gmina Kłodawa. Stamtąd najlepszy zespół pojedzie na krajowy finał w Warszawie.
Kultura, smak i wspólnota
Bogdaniecka odsłona „Bitwy Regionów” połączyła promocję dziedzictwa kulinarnego z prezentacją lokalnych tradycji i walorów turystycznych. Pokazała też, że Koła Gospodyń Wiejskich to aktywne wspólnoty, które nie tylko gotują, ale i łączą ludzi wokół kultury, historii i tożsamości miejsca. Dla uczestników i odwiedzających to było nie tylko święto kuchni – ale i lokalnej wspólnoty.