Regionalna kuchnia, integracja i duch rywalizacji – tak wyglądał powiatowy etap Bitwy Regionów, który odbył się w malowniczej Zagrodzie Młyńskiej w Bogdańcu. Podczas wyjazdowego odcinka programu „Region Północ” poznaliśmy zwycięskie smaki i niezwykłą pasję Kół Gospodyń Wiejskich z północy województwa lubuskiego. Była to także okazja, by wspomnieć o wyjątkowym jubileuszu – 768. urodzinach Gorzowa Wielkopolskiego.
Podczas ostatniego powiatowego etapu ogólnopolskiego konkursu Bitwa Regionów, organizowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Bogdaniec tętnił życiem, zapachami i muzyką. Miejscem zmagań była klimatyczna Zagroda Młyńska, położona tuż przy Muzeum Lubuskim, które – jak przypomniał gość specjalny programu, Marek Halasz, dyrektor KOWR w Gorzowie i radny wojewódzki – dzięki wsparciu samorządu i funduszy europejskich odzyskało swój dawny blask.
– „Bitwa Regionów to zmagania kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich, akcja ogólnopolska, która pokazuje nie tylko smak, ale też historię i tożsamość lokalnych społeczności. Dziś w Bogdańcu mamy ostatni etap powiatowy – wybieramy jedną drużynę, która przejdzie do finału wojewódzkiego w Różankach, a potem – mamy nadzieję – będzie reprezentować Lubuskie na Stadionie Narodowym w Warszawie” – powiedział Marek Halasz na początku rozmowy.
W kulinarnych zmaganiach, które oceniało profesjonalne jury, zwyciężyło KGW Słoniki z Machar, zachwycając nie tylko smakiem, ale i opowieścią o swoim daniu. Drugie miejsce zajęło KGW „Boróweczki” z Bobrówka, a trzecie – KGW Pyrzany. Wszystkim Kołom organizatorzy dziękowali za ogromne zaangażowanie i serce włożone w przygotowania.
– „Koła Gospodyń Wiejskich to motor napędowy naszych miejscowości. To nasza lokalna dusza – razem z OSP czy lokalnymi stowarzyszeniami tworzą żywą tkankę społeczną w regionie. W województwie lubuskim mamy już ponad 300 takich kół – i co ważne – ta liczba cały czas rośnie. Cieszy nas, że koła nie tylko się aktywizują, ale też profesjonalizują, dbają o stroje, sięgają do tradycji i korzeni swoich przodków” – podkreślał Halasz.
Zwrócił również uwagę na coraz większe zaangażowanie kół w pozyskiwanie środków zewnętrznych, m.in. dzięki programowi „Lubuska Odnowa Wsi”:
– „Mamy konkretne programy skierowane do Kół Gospodyń Wiejskich. ‘Lubuska Odnowa Wsi’ to jeden z nich – tylko w ramach tej inicjatywy przekazano tysiące złotych na obszary wiejskie. Średnio każde koło mogło uzyskać nawet 10 tysięcy złotych. I to widać – w sprzęcie, w strojach, w wydarzeniach, ale też w estetyce samych miejscowości. To nie tylko festyny – to też nasadzenia, infrastruktura, troska o wspólne przestrzenie”.
Gość programu odniósł się również do wielokulturowości województwa, która znajduje swoje odbicie w różnorodności smaków prezentowanych podczas konkursu:
– „Lubuskie ma ten atut, że łączy wpływy wielu regionów Polski. Jesteśmy potomkami ludzi z Kresów, z Wielkopolski, z Pomorza, z centralnej Polski. To widać na talerzach – mamy kuchnię przenikającą się wzajemnie, żywą tradycję, która inspiruje. I to jest piękne”.
O wielokulturowości można śmiało powiedzieć także w kontekście urodzin Gorzowa Wlkp. za sprawą gości Międzynarodowego Festiwalu Tanecznego Folk Harbor.
Wyjazdowy odcinek „Regionu Północ” był także okazją do przypomnienia o tym ważnym wydarzeniu – czyli 768. urodzinach Gorzowa Wielkopolskiego. Z tej okazji 2 lipca w mieście zabrzmiał Dzwon Pokoju, honorowym obywatelem został senator Władysław Komarnicki, a mural poświęcony Krystynie Prońko ozdobił jedną z miejskich kamienic.