Pracownia gastronomiczna dla studentów dietetyki w Gorzowie otwarta (WIDEO, ZDJĘCIA)

Uroczyste przecięcie wstęgi w nowoczesnej pracowni przy Estkowskiego.
Studenci dietetyki Zamiejscowego Wydziału Kultury Fizycznej w Gorzowie Wlkp. doczekali się w końcu miejsca praktyk w budynku uczelni. Do tej pory studiujący na tej specjalności korzystali z uprzejmości gorzowskiego gastronomika. W murach wydziału fizjoterapii otwarto nową pracownię gastronomiczną. Nie udałoby się, gdyby nie wsparcie samorządu województwa lubuskiego, który dołożył 100 tys. zł do inwestycji. – Wszystkiego najzdrowszego! – życzyła lubuska marszałek studentom.

Dotychczas studenci dietetyki na zajęcia musieli chodzić do zaprzyjaźnionego Zespołu Szkół Gastronomicznych. Od dziś takie przedmioty, jak: przetwórstwo żywności; technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo; produkcja potraw i posiłków wegetariańskich w profilaktyce i leczeniu chorób; budowa maszyn i urządzeń gastronomicznych będą realizowane w uczelnianym kompleksie przy ul. Estkowskiego w Gorzowie Wlkp. Stworzono cztery stanowiska dla studentów, wyposażone w kuchenki elektryczne, blaty robocze i okapy. A w pracowni znajdują się również zlewy, piec konwekcyjno-parowy, zmywarko-wyparzarka, chłodziarko-zamrażarka oraz drobny sprzęt kuchenny. – Do tej pory nie mieliśmy na miejscu takiej możliwości, dzisiaj możemy odbywać praktyczne zajęcia nie wychodząc z budynku – mówi Anna, studentka dietetyki. Przyznaje, że było trochę stresu, przed pokazowymi zajęciami, ale to taki przedsmak zaliczeń – dodała studentka.

Dietetyk musi dziś umieć zdrowo gotować – mówi kierownik pracowni dr Kinga Mruczyk- chodzi przecież nie tylko o rozpisywanie diet, ale także przygotowanie posiłków i sprawdzenie ich smaku.

-Z pracowni będą korzystać studenci takich specjalności jak przetwórstwo żywności, technologia żywności, bardzo kluczowe specjalności dla kierunku dietetyka. To tu w praktyczny sposób będą przygotowywać zdrowe, niskokaloryczne posiłki i będą się uczyć jak w zdrowy sposób bilansować dietę. Do tej pory zajęcia mieliśmy w Zespole Szkół Gastronomicznych. Teraz możemy te zajęcia prowadzić na miejscu – mówi kierownik pracowni.

– Dietetykę traktujemy w pewnym sensie priorytetowo, bo to kierunek, który bardzo umiejętnie wpisuje się w przestrzeń miedzy kierunkami medycznymi (a takim kierunkiem jest fizjoterapia prowadzona tu już od lat) a sportowymi (takimi jak wychowanie fizyczne) – tłumaczy prof. AWF dr hab. Dariusz Wieliński, rektor Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu. – Dietetyka to nie tylko zdrowie i zdrowe odżywianie, ale również dietetyka sportowa. Dzięki wsparciu jesteśmy w stanie tworzyć studentom godziwe warunki do nauki, a także studiowania czysto akademickiego, czyli przyglądania się temu, jak są prowadzone badania naukowe w zakresie żywności i żywienia.

-Uczelnia sobie świetnie radzi, cieszę się, że jesteśmy w tym budynku, który jest zapełniony studentami, a pamiętam, jakie były problemy z tą inwestycją. Dzisiaj widać, jak dobrze wydane były tu pieniądze. Widać ilu studentów korzysta z wiedzy. Ta dietetyka, która powstała kilka lat temu też świetnie wpisuje się w naszą strategię rozwoju województwa, ponieważ zdrowie i jakość życia to jest nasza inteligentna specjalizacja, którą kilak lat temu wybraliśmy. Od 2015 roku w ramach programu Młodzi On-Life wspieramy tworzenie nowych kierunków, pomagamy naszym uczelniom zatrzymać tutaj młodzież, ale żeby wybrali nasz najpiękniejszy region do życia. Do tej pory uczelnia dostała na utworzenie nowych kierunków 1 mln 650 tysięcy złotych. W ubiegłym roku 300 tysięcy złotych. W tym roku 300 tysięcy złotych w budżecie na przygotowanie tej pracowni. Jest to niesłychanie waży kierunek. Widać, jak studenci chętnie go wybierają, także strzał w dziesiątkę. Sama ciągle jestem na diecie, coś o tym wiem. Gratuluję. Samorząd województwa lubuskiego w dalszym ciągu będzie wspierał Akademię Wychowania Fizycznego w Gorzowie, która jest bardzo ważną uczelnią, obok Akademii im. Jakuba z Paradyża. Świetnie się rozwija, zasługuje na nasze wsparcie i jest już marką regionu lubuskiego – mówiła marszałek województwa lubuskiego Elżbieta Anna Polak.

Jak zaznacza kanclerz AWF Wiesław Kuhnert pracownia powstała w zaledwie rok, a jej całkowity koszt wyniósł 157 tys. zł. 100 tys. zł uczelnia otrzymała z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego w ramach dotacji z 2022 r., która w sumie wynosiła 350 tys. zł.

-Wsparcie uczelni publicznych jest jednym z elementem polityki rozwoju województwa lubuskiego. Mam nadzieję, że ta pracownia będzie kolejnym argumentem dla młodych do pozostania w regionie – mówił członek zarządu województwa lubuskiego Tadeusz Jędrzejczak.

-To jest dopełnienie tego, co się dzieje od dawna na gorzowskim AWF. Jest to wszystko związane ze zdrowym stylem życia. Jako lubuskie jesteśmy wizytówką jeśli chodzi o dbałość o zdrowie, styl życie, rekreacje. Trzeba wspomnieć o gorzowskim szpitalu, w którym jest ogrom inwestycji i programów profilaktycznych – mówiła Posłanka na Sejm RP Krystyna Sibińska. Przypomniała, że zarówno gorzowski szpital, jak i Zamiejscowy Wydział AWF przeżywały swoje problemy z działalnością -Wtedy to zarząd województwa wyciągał pomocną dłoń – dodała posłanka.

-Zdrowe odżywianie jest dzisiaj na topie, zobaczmy, ile mamy restauracji pudełkowych. To kierunek z przyszłością i takie będziemy wspierać – mówiła Anna Synowiec, radna województwa lubuskiego.

Zdjęcia Marta Czernicka Biuro UMWL w Gorzowie Wlkp.

Udostępnij:

Więcej artykułów

Z nowoczesnych aparatów USG cieszą się między innymi gorzowskie Amazonki od lat namawiającej lubuszanki do profilaktyki. Na zdjęciu z dr n. med. Piotrem Zorgą kierownikiem Klinicznego Zakładu Medycyny Nuklearnej.

Diagnostyka w gorzowskim szpitalu na nowym poziomie

Nowy Ambulatoryjny Zakład Diagnostyki Obrazowej, sfinansowany ze środków Krajowego Planu Odbudowy, został oficjalnie otwarty na terenie gorzowskiego szpitala. Inwestycja warta dziesiątki milionów złotych ma znacząco

Wyślij wiadomość

Wyślij wiadomość

Przejdź do treści