Święto Młodego Wina w Lubuskiem (WIDEO)

Święto Młodego Wina - rozmowa w studiu LCI z Marcinem Furtakiem z Winnicy Saganum
fot. D. Nowak / LCI

11 listopada to nie tylko Święto Niepodległości, ale w winiarskim regionie lubuskim to także radosny czas dla winiarzy, którzy z okazji Święta Młodego Wina zapraszają do posmakowania tradycji i nowoczesności. O odradzaniu kultury winiarskiej i aspekcie edukacyjnym rozmawiamy z Marcinem Furtakiem z Winnicy Saganum pod Żaganiem.

11 listopada w Lubuskim Centrum Winiarstwa w Zaborze odbędzie się VII Święto Młodego Wina, podczas którego odwiedzających czeka wiele atrakcji i niespodzianek, w tym prezentacje lubuskich winnic, jarmark winiarski i produktów regionalnych oraz pokaz kulinarny Jakuba Kuronia.

Na południu regionu, w Bożnowie pod Żaganiem świętować będzie także Winnica Sanagum, która zaprasza na… premierę „Młodości”.

– Święto Młodego Wina – w Polsce przyjęła się tradycja, że jest to wino „świętomarcińskie”, we Francji mamy beaujolais noveau, które jest obchodzone w trzeci czwartek listopada. My robimy tutaj to trochę wcześniej – tłumaczył w studiu LCI Marcin Furtak, właściciel Winnicy Saganum. –  Jest to radosne święto, bo pierwsze wina, które skończyły fermentację, które zaczynają dojrzewać, są butelkowane, możemy się dzielić tym napojem ze sobą i z naszymi klientami.

– Radość z wina, które nazwaliście Młodość…

– Taka dość przekorna nazwa, z jednej strony „mło”, później „dość” – i taki też edukacyjny aspekt, bo chcemy też przekazać, że jest takie powiedzenie im wino starsze tym lepsze, a my z tym mocno walczymy – tłumaczył Marcin Furtak. – Niektóre tylko rodzaje win mogą leżakować i są wtedy lepsze, a my chcemy przekazać, że młode wino też jest dobre i to, że dłużej leży, niekoniecznie wpływa na jego jakość.

– Bardzo młode wino…

– Tak, zrobione metodą, jaką robi się we Francji, beaujolais. Jest to metoda tzw. maceracji węglowej. Wrzuca się całe kiście winogron do kadzi, wypełnia się kadź dwutlenkiem węgla i na tydzień czasu zamyka szczelnie.  Dopiero po tygodniu to wino, sok już fermentujący, wyciskamy z winogron i dlatego też to wino może być wcześniej podane do spożycia.

– Zapraszamy do naszej winiarni, która znajduje się w starym Książęcym Folwarku,  w którym już w XVI w. wytwarzano wino z książęcych winnic, i którą to tradycję niechcący przejęliśmy, bo najpierw się przenieśmy do folwarku i zaadaptowaliśmy go na winiarnię, a dopiero później w kronikach znaleźliśmy informację o tradycjach winiarskich naszego folwarku. Będzie można spróbować win prosto z kadzi, które jeszcze fermentują, to jest tzw. burczak, wino świeżo fermentujące, wyczuwa się naturalny cukier, bardzo popularne w Czechach i Niemczech. Będą też wina, które skończyły fermentację i wina starsze, które produkowaliśmy w latach ubiegłych.  Chcieliśmy też pokazać proces wytwórczy –  nasza winiarnia to zakład produkcyjny, każdy etap można będzie obejrzeć, od szypułkowania poprzez macerację i fermentację.  Jesteśmy kojarzeni z wytwarzania win słodkich, robimy to przez suszenie winogron, to jest tzw. wino słomkowe, bo pierwotnie suszyło się na słomowych matach. I my też na naszych strychach folwarcznych mamy maty.

Młode winiarstwo

Nasz winnica ma 6 lat, jest stosunkowo młoda, jak zresztą polskie winiarstwo – mówił Marcin Furtak. –  Jesteśmy tutaj czy w Zielonej Górze, czy w Województwie Lubuskim, mocno przesiąknięci tymi tradycjami. Bardzo cieszę się z tego odrodzenia pięknej imprezy winobrania, staramy się pokazać  mieszkańcom Żagania i okolic, że średniowieczna była  u nas uprawiana winorośl i wytwarzane wino, mamy swoją leżakownię w piwnicach w klasztorze w Żaganiu, gdzie w XIII w. produkowano już wino. To jest historia.

Zapraszamy do obejrzenia rozmowy:

Winnica Żagańska Saganum oferuje szeroką gamę produktów: wina, białe, różowe, czerwone, spokojne i musujące. Jej znakiem firmowym i wyróżnikiem od początku stały się jednak wina specjalne: w tym m.in. słomkowe i wytwarzane z winogron zajętych szlachetną pleśnią. Dzięki tym zabiegom w winnicy powstają unikatowe wina słodkie. W ostatnim okresie istotnego znaczenia w profilu produkcyjnym winnicy nabierają wina musujące.

Mimo stosunkowo niedługiego okresu działalności Winnica Saganum ma już na swoim koncie kilkadziesiąt nagród w prestiżowych konkursach winiarskich.

Udostępnij:

Więcej artykułów

Z nowoczesnych aparatów USG cieszą się między innymi gorzowskie Amazonki od lat namawiającej lubuszanki do profilaktyki. Na zdjęciu z dr n. med. Piotrem Zorgą kierownikiem Klinicznego Zakładu Medycyny Nuklearnej.

Diagnostyka w gorzowskim szpitalu na nowym poziomie

Nowy Ambulatoryjny Zakład Diagnostyki Obrazowej, sfinansowany ze środków Krajowego Planu Odbudowy, został oficjalnie otwarty na terenie gorzowskiego szpitala. Inwestycja warta dziesiątki milionów złotych ma znacząco

Wyślij wiadomość

Wyślij wiadomość

Przejdź do treści