Ależ rarytasy… Danie główne? Pasztet z królika z konfiturą (PRZEPISY)

Podczas kolejnych spotkań z lubuskimi rarytasami możemy przekonać się jakie bogactwo smaków kryje się w produktach z naszego regionu. Tak, tak, do sporządzenia wykwintnych dań wcale nie są potrzebne homary, przepiórki i przegrzebki…


,,Rarytas Lubuski w kuchni” to kampania Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego, w ramach której prezentowane są pokazy kulinarne przygotowywania potraw na bazie produktów regionalnych. Cykl, który jest kontynuowany od 2021 roku ma na celu zaprezentowanie walorów i wyjątkowych smaków kuchni regionalnej, a także zachęcić Lubuszan do kupowania tego, co lokalne.

Szef poleca

Kilka dni temu takie spotkanie odbyło się w Mierzęcinie. Szczegóły kampanii zostały zaprezentowane podczas konferencji prasowej, poprzedzającej pokaz kulinarny, którego autorem był szef kuchni Pałacu Mierzęcin Paweł Salamon.
– Zarząd województwa lubuskiego aktywnie działa na rzecz promocji produktów wytwarzanych lokalnie. Dlatego też zdecydował się wesprzeć inicjatywę ,,Rarytas Lubuski w kuchni” również w tym roku – wspomniał wicemarszałek lubuski Łukasz Porycki.


– Świadomość konsumentów na temat dóbr, wytwarzanych lokalnie nieustannie wzrasta. Staramy się docierać do konsumentów, będących w przeważającej większości mieszkańcami województwa lubuskiego. W inicjatywie ,,Rarytas Lubuski w kuchni” w 2021 roku w Rarytasie wzięło udział prawie 500 osób w sześciu różnych miejscach na terenieregionu – dodał dyrektor LCPR Jacek Urbański.

Burak z lodami

Każde spotkanie kulinarne prezentuje dania oparte o produkty z różnych branż spożywczych. Podczas mierzęcińskiego spotkania „daniem” głównym był pokaz przygotowania pasztetu z królika z konfiturą śliwkową i olejem porowym, Kremu z buraka z lodami jogurtowymi, Golonki z jelenia w sosie z czeremchy z pierożkiem warzywnym oraz dekonstrukcji szarlotki.
Przepisy z wykonania dań udostępniane są po wydarzeniu na Facebooku Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego oraz stronie internetowej www.lcpr.pl
LCPR w Zielonej Górze, jako jednostka budżetowa lubuskiego samorządu zostało utworzone 17 września 2018 r. Jego głównym celem jest propagowanie spuścizny produktów regionalnych wytwarzanych według tradycyjnych sposobów;…

Przepisy:

Golonka z jelenia w sosie z czeremchy
Składniki: 2 golonki z jelenia, 100 g czeremchy, 500 g jarzyn sezonowych, 500 ml czerwonego wina, tymianek, liść laurowy goździk, 100 g masła. Przygotowanie: golonki marynujemy 24 godziny w solance 5 proc. Obsmażamy, dodajemy pokrojone warzywa z przyprawami oraz wino z czeremchą. Całość dusimy pod przykryciem około 3 h. Przecedzamy sos i odparowujemy do odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy do smaku, dodajemy masło.

Pierożek z soczewicą i warzywami

Składniki: 100 g maki płaskurki, 20 g soczewicy, por, dynia, seler, woda, sól, olej. Przygotowanie: Wyrabiamy klasyczne ciasto pierogowe z użyciem pradawnej mąki i ciepłej wody. Farsz przygotowujemy z zaparzonej soczewicy i skrojonych drobno warzyw. Formujemy i gotujemy tuż przed podaniem.

Krokiety ziemniaczane

Składniki (jeden krokiet): 100 g ziemniaków, 30 g twarogu wędzonego, jajko, maka płaskurka, gałka muszkatowa, sól, pieprz, panierka ryżowa. Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przecieramy przez praskę i łączymy z wędzonym serem. Doprawiamy i panierujemy. Obsmażamy na złoty kolor

Udostępnij:

Więcej artykułów

Z nowoczesnych aparatów USG cieszą się między innymi gorzowskie Amazonki od lat namawiającej lubuszanki do profilaktyki. Na zdjęciu z dr n. med. Piotrem Zorgą kierownikiem Klinicznego Zakładu Medycyny Nuklearnej.

Diagnostyka w gorzowskim szpitalu na nowym poziomie

Nowy Ambulatoryjny Zakład Diagnostyki Obrazowej, sfinansowany ze środków Krajowego Planu Odbudowy, został oficjalnie otwarty na terenie gorzowskiego szpitala. Inwestycja warta dziesiątki milionów złotych ma znacząco

Wyślij wiadomość

Wyślij wiadomość

Przejdź do treści