Żyj lokalnie, myśl globalnie… To hasło robi karierę na świecie i głoszone jest nie tylko przez ekologów, ale także ekonomistów i lekarzy. Przykładem wprowadzania tej zasady w życie jest pomysł Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego.
Coraz więcej osób z naszego województwa świadomie wspiera lokalną gospodarkę m.in. wybierając podczas zakupów żywność produkowaną lokalnie. Konsumenci zwracają również uwagę na sposób wytwarzania spożywanej żywności. Stąd inicjatywa Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego.
Świeca w puszce
Od zeszłego roku w ramach współpracy z Twoim Zielonym Targiem, czyli miejscem sprzedaży produktów regionalnych, organizowane są w tym celu warsztaty z producentami regionalnymi. W ostatnią niedzielę miesiąca zainteresowani, którzy uprzednio zapiszą się na warsztaty, będą mieli możliwość poznania metod wytwarzania lubuskich produktów regionalnych, w którym specjalizuje się dany producent.
Każdy warsztat jest inny i wyjątkowy. Dotychczas uczestnicy mieli szansę samodzielnie wykonać domowy chleb na zakwasie, ukręcić miód w miodarce, upiec rogale, wykonać ser, kiełbasę, zakwas na żur, a nawet świecę w puszce. To właśnie świeca w puszce będzie tematem przewodnim najbliższych zajęć, na które zapisy rozeszły się w niecałe 24 godziny od ogłoszenia naboru. Tym razem zapisani Uczestnicy stworzą niepowtarzalny, wiosenny zapach ukryty w srebrnej puszce – kwiatowy, z charakterystyczną świeżą nutą zielną. Mowa o lawendzie. To właśnie ,,Lawendowy powiew wiosny” będzie tematem najbliższych warsztatów.
Sekrety i tajemnice
Dlaczego lawenda? Jej aromat działa kojąco na układ nerwowy, ma właściwości terapeutyczne w przypadku zaburzeń neurologicznych, uspokaja i stabilizuje nastrój. Te i inne ciekawostki na temat lawendy i właściwości świec sojowych zdradzi Wam właścicielka firmy Świece w Puszce Pani Anna Zielińska, która poprowadzi najbliższe warsztaty!
Udział w warsztatach jest bezpłatny, a uczestnicy oprócz zdobytej wiedzy merytorycznej mają możliwość również samodzielnego wykonania produktu i poznania jego tajemnic. Wszystkie informacje, odnośnie wytwarzanego na warsztatach produktu uczestnik otrzymuje w specjalnie wydanej broszurze, dzięki czemu może utrwalić przyswojoną wiedzę.
Warsztaty organizowane są w każdą ostatnią niedzielę miesiąca na terenie Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze – Ochli. Najbliższe zajęcia: niedziela – 24 kwietnia godziny 10:00, 11:30, 13:00.