Ależ rarytasy… Danie główne? Pasztet z królika z konfiturą (PRZEPISY)

Podczas kolejnych spotkań z lubuskimi rarytasami możemy przekonać się jakie bogactwo smaków kryje się w produktach z naszego regionu. Tak, tak, do sporządzenia wykwintnych dań wcale nie są potrzebne homary, przepiórki i przegrzebki…


,,Rarytas Lubuski w kuchni” to kampania Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego, w ramach której prezentowane są pokazy kulinarne przygotowywania potraw na bazie produktów regionalnych. Cykl, który jest kontynuowany od 2021 roku ma na celu zaprezentowanie walorów i wyjątkowych smaków kuchni regionalnej, a także zachęcić Lubuszan do kupowania tego, co lokalne.

Szef poleca

Kilka dni temu takie spotkanie odbyło się w Mierzęcinie. Szczegóły kampanii zostały zaprezentowane podczas konferencji prasowej, poprzedzającej pokaz kulinarny, którego autorem był szef kuchni Pałacu Mierzęcin Paweł Salamon.
– Zarząd województwa lubuskiego aktywnie działa na rzecz promocji produktów wytwarzanych lokalnie. Dlatego też zdecydował się wesprzeć inicjatywę ,,Rarytas Lubuski w kuchni” również w tym roku – wspomniał wicemarszałek lubuski Łukasz Porycki.


– Świadomość konsumentów na temat dóbr, wytwarzanych lokalnie nieustannie wzrasta. Staramy się docierać do konsumentów, będących w przeważającej większości mieszkańcami województwa lubuskiego. W inicjatywie ,,Rarytas Lubuski w kuchni” w 2021 roku w Rarytasie wzięło udział prawie 500 osób w sześciu różnych miejscach na terenieregionu – dodał dyrektor LCPR Jacek Urbański.

Burak z lodami

Każde spotkanie kulinarne prezentuje dania oparte o produkty z różnych branż spożywczych. Podczas mierzęcińskiego spotkania „daniem” głównym był pokaz przygotowania pasztetu z królika z konfiturą śliwkową i olejem porowym, Kremu z buraka z lodami jogurtowymi, Golonki z jelenia w sosie z czeremchy z pierożkiem warzywnym oraz dekonstrukcji szarlotki.
Przepisy z wykonania dań udostępniane są po wydarzeniu na Facebooku Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego oraz stronie internetowej www.lcpr.pl
LCPR w Zielonej Górze, jako jednostka budżetowa lubuskiego samorządu zostało utworzone 17 września 2018 r. Jego głównym celem jest propagowanie spuścizny produktów regionalnych wytwarzanych według tradycyjnych sposobów;…

Przepisy:

Golonka z jelenia w sosie z czeremchy
Składniki: 2 golonki z jelenia, 100 g czeremchy, 500 g jarzyn sezonowych, 500 ml czerwonego wina, tymianek, liść laurowy goździk, 100 g masła. Przygotowanie: golonki marynujemy 24 godziny w solance 5 proc. Obsmażamy, dodajemy pokrojone warzywa z przyprawami oraz wino z czeremchą. Całość dusimy pod przykryciem około 3 h. Przecedzamy sos i odparowujemy do odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy do smaku, dodajemy masło.

Pierożek z soczewicą i warzywami

Składniki: 100 g maki płaskurki, 20 g soczewicy, por, dynia, seler, woda, sól, olej. Przygotowanie: Wyrabiamy klasyczne ciasto pierogowe z użyciem pradawnej mąki i ciepłej wody. Farsz przygotowujemy z zaparzonej soczewicy i skrojonych drobno warzyw. Formujemy i gotujemy tuż przed podaniem.

Krokiety ziemniaczane

Składniki (jeden krokiet): 100 g ziemniaków, 30 g twarogu wędzonego, jajko, maka płaskurka, gałka muszkatowa, sól, pieprz, panierka ryżowa. Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przecieramy przez praskę i łączymy z wędzonym serem. Doprawiamy i panierujemy. Obsmażamy na złoty kolor

Udostępnij:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Więcej artykułów

Ostatni sejmik tej kadencji (FOTO)

Ważniejszymi punktami ostatniego posiedzenie lubuskiego sejmiku kończącej się kadencji było z pewnością odwołanie i powołanie skarbnika województwa. Alicja Woźniak i Tomasz Wojciechowski, za zgodą rady,

Wyślij wiadomość

Wyślij wiadomość

Skip to content