Gorzowianie wybrali nową Królową… Gorzowskiej Gastronomii (WIDEO)

Podsumowanie wyników Nocnego Szlaku Kulturalnego z udziałem restauratorów i władz miasta odbyło się w nowej siedzibie sztandaru Królowej Gorzowskiej Gastronomii, restauracji Kamnik Bistro
Restauracja „Karmnik Bistro” otrzymała sztandar „Królowej Gorzowskiej Gastronomii”. To decyzja mieszkańców, którzy wzięli udział w II edycji Nocnego Szlaku Kulinarnego. Wydarzenie było rekordowe jeśli chodzi o udział mieszkańców, liczbę lokali i liczbę wydanych kart do głosowania. To dobrze – mówi prezydent miasta, bo ta branża podnosi się z kolan po pandemii.

W tym roku bohaterem wydarzenia był ziemniak, a zadaniem restauratorów było przygotowanie dania właśnie z ziemniaka. Ponad 32 restauracje, kawiarnie, bary i punkty gastronomiczne, biorące udział w zabawie, przez dwa dni, 9 i 10 września, wydały ponad 10 000 porcji degustacyjnych. Cena porcji nie mogła przekroczyć 15 zł.

Zabawa polegała na tym, by przygotować jak najlepsze ziemniaczane danie, podać je w atrakcyjny sposób i dobrze obsłużyć klientów. To oni bowiem oceniali gorzowskie restauracje. – Organizatorzy wydali ponad 5 000 kart do głosowania, a 1 000 wróciła do urny z ocenami poszczególnych restauracji. Pod względem liczb ten szlak był absolutnym rekordem – mówi Jacek Gumowski, dyrektor Wydziału Obsługi Inwestora i Biznesu UM Gorzowa Wlkp. i dodaje, że te restauracje, które nie wzięły udziału w ubiegłorocznej edycji, żałowały i postanowiły w tym roku się przyłączyć. Oceniać mogli mieszkańcy, którzy odwiedzili przynajmniej cztery restauracje, pod tym względem. – Nocny Szlak Kulinarny to święto gorzowskiej gastronomii i mieszkańców. Bardzo dziękuję restauratorom za udział i wspaniałą obsługę gości w czasie imprezy, a mieszkańcom za wsparcie. Tysiące mieszkańców na ulicach. Próbowali, smakowali i mamy efekty – powiedział prezydent Wójcicki. Jak podkreślał podczas uroczystego wręczenia tytułów, pomysł szlaku powstał zaraz po pandemii, a o taką imprezę prosili sami restauratorzy. Miasto od dłuższego czasu wspiera ich ulgami, zwolnieniami z różnych opłat bądź symbolicznymi opłatami.

Restauracja „Bistro Karmnik”, która zwyciężyła tegoroczną edycję Nocnego Szlaku Kulinarnego otrzymała sztandar „Królowej Gorzowskiej Gastronomii”, miesięczną kampanię promocyjną w lokalnym radiu, dyplom oraz fartuchy kuchenne dla całego zespołu. Nagrodę z rąk prezydenta odebrał szef restauracji Łukasz Hajduk. – Startowaliśmy z ciekawości, zobaczyć jak wypadniemy. Naszym daniem popisowym było gratelle z ziemniaka, do tego espuma z ziemniaka pieczonego i ziemniak pieczony w ognisku z serem twarogowym wędzonym. Do tego była oliwa porowa. Zawsze cieszy każdy sukces, uważam, że załoga się spisała bardzo dobrze, nie było nikogo, komu by nie smakowało – mówi Łukasz Hajduk

Drugie miejsce zajęła Manna Bistro&Cafe, która w nagrodę otrzymała dwutygodniową reklamę w radiu, dyplom i fartuchy dla całego zespołu. Nagrodę odebrała Adrianna Sierwruk. – Mieliśmy okazję się wykazać, każda restauracja coś innego serwuje. My przygotowaliśmy sztandarowe danie domowe, czyli babkę ziemniaczaną. Od razu wiedzieliśmy z całą nasza rodziną, to będzie babka ziemniaczana. Przepis na sukces? Przede wszystkim trzeba kochać to co się robi. Ja prowadzę firmę już 19 lat i uwielbiam to co robię. Realizuję się cały czas, doszkalam, kształcę – mówi Adrianna Siewruk.

Trzecie miejsce zajęła restauracja Hak Smak, która przez tydzień będzie się reklamować w radiu, a zespół otrzymał fartuchy i dyplom. Nagrody dla zespołu odebrał szef kuchni i właściciel Bartosz Ludniewski. – Sam udział w konkursie, był fajną formą pokazania się na mapie miasta jako restauracja, która istnieje od sześciu miesięcy. Mieliśmy dwie propozycje, jedna konkursowa, czyli nasze placuszki z gotowanych ziemniaków w sosie kurkowym z wołowiną i chipsami z trzech różnych ziemniaków. Bonusem na szlaku był deser, który też był wbrew pozorom z ziemniaka i robiło fajne wrażenie wśród gości, którzy zawitali do nas tego dnia – mówi Bartosz Ludniewski.

Dania przygotowane przez restauratorów oceniali mieszkańcy. To na podstawie ich opinii i punktacji wybrano zwycięzców. A mieszkańcy, którzy wzięli udział w głosowaniu i najciekawiej opisali swoje ulubione danie, również otrzymają nagrody. Główna nagroda, czyli elektryczna hulajnoga powędrowała do pani Katarzyny Boryczki, która najciekawiej opisała danie restauracji Dream Burger.

Nocny Szlak Kulinarny jest realizowany w ramach projektu promocji gospodarczej miasta dofinansowanego z funduszy europejskich.

#UEpomaga #UEwspiera #UEdlaPL #UEdlaLubuskiego

Udostępnij:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Więcej artykułów

Ostatni sejmik tej kadencji (FOTO)

Ważniejszymi punktami ostatniego posiedzenie lubuskiego sejmiku kończącej się kadencji było z pewnością odwołanie i powołanie skarbnika województwa. Alicja Woźniak i Tomasz Wojciechowski, za zgodą rady,

Wyślij wiadomość

Wyślij wiadomość

Skip to content