Prosto z Paryża: Lubuskie kusi dziczyzną, gęsiną, rybami z Jeziora Wojnowskiego

Uśmiechnięty mężczyzna na tle mapy
Krzysztof Chełchowski: Serwujemy dwa desery. Lubuskie jabłka upieczone pod pierzynką i leguminę z kaszy kukurydzianej z wanilią
Dzik idzie w każdej postaci, powodzeniem cieszą się klopsy z gęsiny i marynowane ryby z Jeziora Wojnowskiego – opowiada nam Krzysztof Chełchowski z Warszawy. To jeden z ośmiu mistrzów kuchni, którzy w Domu Polskim w Paryżu przygotowują dania z lubuskich produktów regionalnych i tradycyjnych.

Jakie lubuskie pyszności pan serwuje?

Mamy dużo dziczyzny oraz gęsiny. Na podstawie tych dwóch produktów powstaje najwięcej z naszych dań. Z tego, co widzę, to z gęsiny największym powodzeniem cieszy się klops, który jest podany ze śliwką suszoną i cebulą marynowaną. Natomiast dzik idzie w każdej formie, zarówno w delikatniejszej, czyli w formie musu, który stoi na żurawinie z chrzanem, oraz też bardziej tradycyjnie, czyli w formie po prostu plastrów ukrojonych, jak domowa kanapka w wersji de luxe – na grzance, z marynowanymi grzybami i pieczonymi pomidorami.

A jeśli ktoś wolałby coś bez mięsa?

To polecamy serdecznie sałatkę z serem, też regionalnym. I ewentualnie coś, co zostanie na sam koniec, czyli pyszne deserki. Dziś serwujemy dwa desery. Jednym jest forma szarlotki, czyli lubuskie jabłka upieczone pod pierzynką, w formie tak zwanego crumble. A drugim jest legumina, inaczej mówiąc mamałyga, ponieważ jest zrobiona z kaszy kukurydzianej z wanilią w formie maślanego, delikatnego musu.

Czy widziałem tu rybę?

Widział pan tutaj rybę, dokładnie. Ryb mamy kilka rodzajów, wszystkie pochodzą z Jeziora Wojnowskiego. Są zamarynowane w sposób tradycyjny, na słodko-kwaśno, ale z tego, co tutaj widzę, cieszący się bardzo dużym powodzeniem.

Lubuskie przysmaki serwowane w Domu Polskim w Paryżu

Lubuskie menu w Domu Polskim w Paryżu
  • płatki z piersi gęsiej na pieczonej marchwi z winegretem z syropu z płatków róż
  • wołowina w karmelizowanej cebuli z lubiszyńskim miodem rzepakowym
  • kasla – karkówka w nadnoteckiej kapuście kiszonej
  • pasztet z marynowanymi grzybami i pianką chrzanową
  • grzanka z konfiturą pomidorową, białym twarogiem i cebulą w occie
  • kaszanka z pieca podana w liściu z czerwonej kapusty ze śliwką
  • wojnowska ryba na kwaśno
  • schab tradycyjny słubicki podany z sosem z musztardy dyniowej
  • klopsiki z gęsiny ze śliwką
  • sałatka z kozim serem, młodą botwiną i szczawiem czerwonym
  • mus z dziczyzny z żurawiną i chrzanem
  • szynka z dzika podana na grzance z pieczarkami
  • kruszonka z jabłkami z cynamonem
  • mamałyga z sosem jagodowym

Pierogi z gęsiną

Odmian pierogów jest wiele: od gotowanych, poprzez smażone, pieczone czy gotowane na parze. Są robione z przeróżnych odmian mąk, mają różne kształty i wielkości, są jedzone na słodko i słono. W przygotowaniu nadzienia ogranicza nas tylko wyobraźnia i produkty dostępne w danym regionie. Nasza wersja jest oparta na lubuskiej gęsinie. Są to pierogi typowe dla kuchni polskiej, czyli gotowane, zrobione z mąki pszennej zaparzanej wodą.

Udostępnij:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Więcej artykułów

Wyślij wiadomość

Wyślij wiadomość

Skip to content