Wyhoduj „Lubuską mega dynię”. Do wygrania 1000 zł (WIDEO)

Na zdjęciu trzy dynie leżące na ziemi
Fot. Pixabay.com
W zeszłym roku zgłoszeń było kilkaset, a więc organizatorzy postanowili pójść za ciosem i ogłosili właśnie drugą edycję konkursu na „Lubuską mega dynię”. Zabawa toczy się w dwóch kategoriach: ekologicznej oraz open. Czas na zgłoszenia mija 15 września. Zwycięzca otrzyma 1000 zł.

W konkursowe szranki może stanąć praktycznie każdy. Konkurs skierowany jest do m.in.: mieszkańców, szkół, firm, organizacji pozarządowych oraz samorządów. W zeszłym roku zabawa była przednia, a zwycięskie dynie ważyły kilkadziesiąt kilogramów. W tym roku wyniki powinny być jeszcze bardziej imponujące, ponieważ do rywalizacji zostały dopuszczone nie tylko warzywa hodowane ekologicznie.

– Dynia jest wielka! Rośnie do 400 kg, co daje efekt „WOW”. Poza tym dynia jest bogata w błonnik, pomaga obniżyć ciśnienie, działa przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie. Wzięliśmy także pod uwagę, że to warzywo będzie łatwo dowieźć na konkurs – tłumaczy Małgorzata Smyk, prezes lubuskich struktur Związku Młodzieży Wiejskiej.

W tym roku konkurs będzie toczył się w dwóch kategoriach. Pierwszą z nich będzie OPEN, gdzie zgłaszać można dynie hodowane w dowolny sposób. W ramach drugiej kategorii poszukiwana jest dynia ekologiczna, której jakość zostanie zweryfikowana urządzeniem pomiarowym GREENTEST. W każdym przypadku nagrodzone zostaną trzy największe warzywa. Zwycięzca zgarnie 1000 zł, za drugie miejsce możecie liczyć na 600 zł, najniższy stopień podium to 400 zł.

Ideą konkursu jest propagowanie upraw ekologicznych. – Z jednej strony to forma zabawy, a z drugiej promocji. Chcemy, aby dynia zaistniała na stołach Lubuszan pod różną postacią. Kulinarne pomysły bywają różne. Zachęcamy do udziały wszystkie chętne osoby – mówi wicemarszałek województwa lubuskiego Stanisław Tomczyszyn.

Organizatorzy informują, że konkursowe dynie trzeba będzie dowieźć na własny koszt. – Dynie zgłaszamy od 1 lipca do 15 września, a przyjmujemy je do 2 października do godz. 9:00. Będą ważone przez komisję konkursową. Dynia powinna być użytkowa. Nie może być o zabarwieniu niebieskim, zielonym lub innym. Nie może być popękana i wypełniona środkami zawyżającymi wagę np. piaskiem – wylicza Tadeusz Woźniak, Dyrektor Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze – Ochli, które jest organizatorem konkursu.

Wszystkie dokumentu konkursowe znajdziecie na stronach www.lubuskie.pl lub www.muzeumochla.pl. Każdy uczestnik może zgłosić tylko jedną dynię. Finał konkursu zaplanowano na 2 października. Odbędzie się na terenie Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze.

Udostępnij:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Więcej artykułów

Wyślij wiadomość

Wyślij wiadomość

Skip to content