Przez kilkanaście lat mojego bachusowania za każdym razem mówię, że się cieszę z tego spotkania – rozpoczął swoją przemowę podczas otwarcia Festiwalu Otwartych Piwnic i Winnic Bachus. – Ale nie mogę inaczej bowiem za każdym razem się cieszę. Mamy maj, piękne piwnice, wspaniałych winiarzy i coraz lepsze trunki. Dziękuję wam za to. Brawa dla winiarzy!
Od gratulacji dla twórców lubuskich trunków rozpoczęła również lubuska marszałek Elżbieta Anna Polak.
– Przez czternaście lat mojego marszałkowania chodzę po winnicach i z dumą zauważam, że jest was coraz więcej – powiedziała. – Pamiętam, gdy przyszli do mnie lata temu winiarze ze stowarzyszenia i zaczęliśmy to wszystko tworzyć, jak wiele trzeba było pracy i zapału. I nie mówimy tylko o Lubuskim Centrum Winiarstwa, gdyż prawdziwe dzieło, odtworzenie winiarstwa, powstaje na winnicach. I jeszcze jeden mały jubileusz. Dwadzieścia lat temu byłam po raz pierwszy w piwnicy przy ul. Wodnej, zrobiła na mnie ogromne wrażenie. A dziś mamy przygotowanych na przyjęcie gości 30 piwnic. Mam nadzieję, wiem, że będzie to nasz wspaniały produkt turystyczny.
Solidna baza tradycji
Również w rozmowach kuluarowych lubuska marszałek podkreślała, że bardzo ważne jest oparcie lubuskiego winiarstwa na tradycji tego regionu, a my nie musimy tej historii budować od nowa, mimo że po kilku dekadach przerwy nasi winiarze do wielu prawd musieli dojść sami, w końcu nie było tutaj ojców, czy dziadków, którzy mogliby nauczyć ich sztuki winiarstwa.
Lubuskie wina stają się z krok po kroku, a raczej rok po roku coraz lepsze. Zaświadczył to swoim słowem znawca i juror Przemysław Karwowski, który podczas otwarcia Festiwalu ogłosił wyniki konkursu win. Były championaty, wyróżnienia i certyfikaty w rozmaitych kategoriach win.
To naturalny progres, nasi winiarze szkolą się w innych krajach, efekty przynosi współpraca – tłumaczy Karwowski. – Przykładem może być Guillaume Dubois z Gostchorza, który pomógł winiarzom z okolic Krosna Odrzańskiego i efektem są kolejne trzy wina musujące, którym dziś wręczyliśmy certyfikaty. To też nie jest zaskoczenie, gdyż od kilku lat robimy coraz więcej win musujących i powoli stają się jedną z naszych specjalności.
Piwnica ze smakiem
Festiwalowi goście nie bez zaskoczenia oglądali ogromną piwnicę w Parku Sowińskiego, która była miejscem otwarcia imprezy. Zaskoczenia, gdyż większość nawet rodowitych zielonogórzan nie miała pojęcia o ich istnieniu.
– To jakby jedno z ostatnich odkryć i przyznaję, że sala robi ogromne wrażenie – mówi Bartłomiej Gruszka, archeolog, prezes Fundacji Tłocznia. –Mieściła się tutaj leżakownia i tłocznia. Całość była podzielona jakby na trzy pomieszczenia, tutaj stała prasa, w tym drugim pomieszczeniu beczki… Przez długi czas piwnica należała do znanego zielonogórskiego winiarza , tan wyjeżdżały ogromna piwnica, ona przez długi czas należała do takiego znanego zielonogórskiego winiarza Ernesta Muehle. Miał dużą wytwórnię wina, a oprócz tej leżakowni budynki produkcyjne i obiekt mieszkalny. Co ciekawe, do lat 60. Minionego wieku piwnica należała do rodziny niemieckiej. To piwnica winiarska typowa dla Zielonej Góry, długa hala nie jest całkowicie zagłębiona w ziemi. A festiwal? Cóż cieszę się, że samorząd województwa i miasto stanęły na wysokości zadania, przywrócił do życia piwnice i mam nadzieję, że będzie coraz lepiej.
Z całym naręczem wyróżnień i certyfikatów zielonogórską piwnicę opuszczali winiarze z Pszczewa.
– Bez żadnej kokieterii, jesteśmy zaskoczeni, to jakby nasz debiut – mówi Łukasz Robak. – Jesteśmy młodą winnicą, wystartowaliśmy w 2014 roku, rozbudowaliśmy się w 2017 i pierwsze lata osiągamy produkcję jakichś 30 tys. litrów. Nasze wino jest ekologiczne, wegańskie i w przyszłości bardzo… ekumeniczne. Kiedy dowiedziałem się, że mam szansę robić dobre wino? Chyba wówczas, gdy rozkładałem nasze wina na czynniki pierwsze, uczyłem się całej tej sensoryki od winiarzy niemieckich, którzy powiedzieli mi, że muszą kupić ziemię w Polsce, bo oni u siebie nie są w stanie uzyskiwać tak wspaniałych aromatów. To wciąż pasja i hobby, a przekuć to na jakieś poważniejsze dochody może zdołają nasze dzieci. Wnuki z pewnością…
Białe i musujące
Festiwalowi goście ruszyli w trasę. Jedni z przewodnikiem, który pokazał miejsca związane z winiarską tradycją. Inni kierowali się szlakiem zielonych wieńców, które jak przez wieki wskazywały miejsca, gdzie prowadzono wyszynk. Jeszcze inni ruszyli do Zaboru, gdzie moc atrakcji czekała na nich w Lubuskim Centrum Winiarstwa. Każdy wybrał własną ścieżkę…
– Ja bardzo lubię nasze białe wina, które w sumie są do siebie podobne – zadeklarowała lubuska marszałek. -Białe musujące oddaje chyba najlepiej ducha naszego regionu, trochę rzeki, wiatru, piaszczystej gleby… Ja patrzę też na nasze trunki przez pryzmat winiarzy, których coraz lepiej poznaję, a którzy kontynuują prawdziwą historię tej ziemi. Nie wiem, może my wszyscy tutaj mamy to winiarstwo trochę w genach, w jakiejś pamięci komórkowej…
A oto nagrodzone winnice (championaty zaznaczone pogrubioną czcionką):
Kategoria I, wina białe
Folwark Pszczew |
Johanniter & Solaris |
2021 |
Aris |
Johanniter półwytrawne |
2021 |
Łukasz |
Cuvee |
2021 |
Miłosz |
Białe |
2021 |
Folwark Pszczew |
Solaris |
2021 |
Wzgórza Cisowskie |
Beti White |
2021 |
Aris |
Chardonnay |
2021 |
Łukasz |
Dama Dama półwytrawne |
2021 |
Łukasz |
Dama Dama półsłodkie |
2021 |
Folwark Pszczew |
Johanniter |
2021 |
Aris |
Johanniter |
2020 |
Łukasz |
Falco |
2021 |
Marcinowice |
Riesling półsłodkie |
2020 |
Żelazny |
Solaris |
2020 |
Bachusowe Pole |
Sunfloro |
2020 |
Na Leśnej Polanie |
Pinot Blanc |
2021 |
Wzgórza Cisowskie |
Fortis Solidaris |
2021 |
Milsko |
Cabernet Cortis & Pinot noir |
2020 |
Saint Vincent |
Riesling |
2020 |
Vae Soli |
Ancora |
2020 |
Aris |
Solaris półsłodkie |
2021 |
Łukasz |
Solaris półsłodkie |
2021 |
Kategoria II, wina różowe:
Miłosz |
Różowe |
2021 |
Międzypole |
Rozalia |
2021 |
Cantina |
Rose |
2021 |
Kategoria III, wina czerwone:
Milsko |
Regent |
2020 |
Bachusowe Pole |
Vintro |
2019 |
Winnica w Ogrodzie |
Pinot noir |
2020 |
Cantina |
Regent |
2020 |
Łukasz |
Sadyba |
2021 |
Saint Vincent |
Regent |
2019 |
Equus |
Cabernet cortis |
2020 |
Equus |
Magnesia |
2020 |
Kategoria IV, wina słodkie:
Aris |
Muscaris |
2021 |
Cantina |
Hibernal słodkie |
2021 |
Kategoria V, wina musujące:
Equus |
Brut |
2020 |
Od Nowa |
Riesling |
2020 |
Aris |
Traditio Brut |
2020 |
Od Nowa |
Cuvee |
2020 |
Cantina |
Pet-Nat |
2021 |
Cantina |
Frizzante Rose |
2021 |
Cantina |
Frizzante SV |
2021 |
Winnica Pod Winną Górą |
Frizzante Słońce i Rzeka |
2021 |
Kategoria VI, wina specjalne:
Miłosz |
Pomarańczowe |
2021 |
Folwark Pszczew |
Forange |
2021 |