Który z producentów lokalnych smakołyków został uznany za ulubionego? Gospodarstwo Malinówka.

Plakat konkursu
Ulubiony Producent Lubuski 2022 roku wybrany! Na konkurs organizowany przez Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego oddano około 800 głosów. Konsumenci wybierali spośród 70 producentów. Walka była zacięta, ale zwycięzca mógł być tylko jeden. Tytuł trafił do Gospodarstwa Malinówka z Drągowiny!

– Bardzo mnie cieszy, że tak wiele osób angażuje się w działania, mające na celu promowanie lokalnej gospodarki. Lubuski szlak kulinarno-rękodzielniczy nieustannie się rozwija i coraz więcej jest osób świadomych, że nasz region cechuje się produktem wyjątkowym. Nie musimy szukać prawdziwych rarytasów wśród produktów ogólnodostępnych w całym kraju. Mamy je tutaj, lokalnie. – podkreśla wicemarszałek województwa lubuskiego Stanisław Tomczyszyn.

Fot. LCPR/malinoska.pl
Nagrody i wyróżnienia

Drugie miejsce zajęli pszczelarze z Gospodarstwa Pasiecznego Laudaccy, a trzecie zwyciężca ubiegłorocznej edycji konkursu, czyli Mr. Lodzik. Konkurencja była na tyle duża, a walka tak zacięta, że komisja konkursowa zdecydowała się przyznać wyróżnienie aż sześciu producentom, którym niewiele brakowało do osiągnięcia podium. Są to reprezentanci kolejnych branż: piekarnictwa – Zdrowy Bochen, produkty mięsne – Salcum-Fixum, produkty z ryb – Rybacka Chata, cukiernictwo – Torcikowy Zawrót Głowy oraz pszczelarze z Kubusiowej Pasieki oraz Pasieki Leszko.

Zdobywcy pierwszych trzech tytułów zostali nagrodzeni nagrodami finansowymi, z kolei na wyróżnionych producentów czekają niespodzianki. To nie są jeszcze wszystkie nagrody przyznane w konkursie! LCPR przyznało również 10 upominków w postaci zestawów produktów regionalnych, które zostały rozlosowane wśród osób, które oddały swój głos w konkursie!

Fot. LCPR/malinowka.pl
Dobre, bo lokalne

– Wśród ulubionych producentów lubuskich są wytwórcy z wielu branż. To pokazuje różnorodność naszego regionu. Konsumenci są też otwarci na nowe smaki, co potwierdza zwycięstwo Gospodarstwa Malinówka, którego znakiem rozpoznawczym są produkty ekologiczne wytwarzane na bazie warzyw – dodaje dyrektor LCPR Jacek Urbański.

Udostępnij:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Więcej artykułów

Wyślij wiadomość

Wyślij wiadomość

Skip to content